НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ИСПИТИВАЊЕ И ПОЗНАЊЕ САМОГА СЕБЕ
 
Познајмо своју болест
 
Старче, често гледам мане других и осуђујем их.
 
– Знаш ли ти своју болест?
 
Не.
 
– Али зато знаш болести других. Да знаш своју болест, не би знала болести других. Не кажем да не саучествујеш у болу других људи, али не треба да се бавиш њиховим гресима Ако се човек не бави самим собом, ђаво ће му измислити посао да се бави другима. Ако, међутим, ради на себи, тада познаје самога себе, а познаје и другога. Иначе, на основу погрешних закључака које је извукао о самоме себи, он погрешно суди о другима.
 
Старче, шта највише помаже да се човек поправи?
 
– Пре свега, воља. Воља је, на известан начин, добра полазна тачка. А онда човек треба да схвати да је болестан и да започне да примењује одговарајуће лекове. Јер, ако је болестан, па крије своју болест, једном ће се изненада срушити, а неће то ни приметити и ни један лекар неће више моћи да му помогне. На пример, неко зна да је туберкулозан и зато је страшно мршав и нема вољу за јелом. Кажу му: „Зашто не једеш?“, а он каже: „Не допада ми се ово јело“! После има грчеве и не може нормално да хода. „Зашто ходаш тако?“ питају га. „Допада ми се да ходам полако. Зашто? Да трчим као луд?“ Не каже да има грчеве и да не може да хода. Онда кашље. „Зашто кашљеш?“ Питају га опет. „Ех, од алергије“ каже! Не каже да су му оболела плућа. У међувремену почиње да пљује крв. „Шта је то?“ Питају га. „Надражило ми се грло!“
 
И све то зато, старче, што неће да открије да има туберкулозу?
 
– Да, зато што је крије. Крије је, крије, а онда добије галопирајућу туберкулозу. Пропадну му плућа, пуне се посуде крвљу, падне у кревет и најзад се његова болест открије, али тешко да му има помоћи.
Међутим, ако призна да су симптоми које има од туберкулозе и прими одговарајућу терапију, оздрави у потпуности. Хоћу да кажем да и у духовном животу, онај ко оправдава своје страсти, на крају падне под утицај демона и не може да се сакрије. Знаш ли шта то значи да човек падне под утицај демона? Подивља, постане звер, отима се, говори ружно и бестидно и ни од кога не прихвата помоћ.
Због тога је основно да човек прво позна сврје страсти и да се радује када их позна. Од тог тренутка треба да прихвати лечење, одговарајуће лекове и да осећа захвалност према исцелитељу – свом духовнику, или старцу – а не отпор и противљење. Ево, други човек спремно пружа руку да му дају трансфузију. Боду га иглом, боли га, али прихвата, јер ће му то помоћи. Колико је само мучна свака операција! Али човек је прихвата да би му било боље.
 
Када знам, старче, да ће ми помоћи, на пример, једна строга примедба, зашто је онда не прихватам са захвалношћу?
 
– Пази, можеш да је не прихватиш са захвалношћу, али, да ли ти је бар јасно да то није у реду?
 
То ми је јасно.
 
Е, ако ти је то јасно, и то је нешто. Видиш, болесник узима таблету која је горка, али му је дража него бомбона, јер разуме да ће да му користи. Ако не прихвати горки лек, неће бити исцељен. Свако треба да позна своју слабост, да прими лекове, како би му после Христос подарио снаге.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *