НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – БОЛЕСТ
 
Молитва за болеснике
 
Молили су нас, старче, да вам кажемо да се помолите за једно болесно дете и питају да ли ће оздравити. Шта да им кажемо?
 
– Кажите им: „Старац ће се помолити. Христос воли то дете и учиниће све за његово добро. Ако види да ће дете, када порасте, постати боље, услишиће старчеву молитву. Али ако види да дете касније неће бити у добром духовном стању, онда ће га, будући да га воли, узети.“ „Ишти“, каже, „и даћу ти“[1]. Али даће ми Бог, ако сам се ја предао Богу; иначе, зашто да ми подари живот, да бих побегао? Радујем се, било да оздрави, било да умре болесник за кога се молим.
 
Старче, да ли је добро да се молимо за своје здравље?
 
– Боље је да иштемо од Бога да се ослободимо својих страсти. Да иштемо прво Царство Божије. Ако молимо Бога да нас исцели, трошимо своју небеску имовину. Када, међутим, не подносимо болове и болест, онда молимо Бога да нас исцели и Он ће дејствовати у складу са тим.
 
Старче, да ли од онога шта иште сам човек за кога се молимо, зависи да ли ће он добити помоћ од наше молитве?
 
– Ако болесник иште од Бога да оздрави само он, а не моли се да оздраве и други болесници, не поступа добро. А ти, сестро, када си била у свету и радила у болници, шта си радила, када болесник није могао да се моли?
 
Тада сам ја, старче, изговарала молитву.
 
– Добро ти, али и болесник је требало да изговори понеку молитву.
 
Говорио је и он „Пресвета Богородице“, или „Пресвета Богородице, спаси ме.“ Али, старче, зар није и трпљење болова исто тако молитва?
 
– Да, браво! И то је молитва! А ви, када од вас неко затражи да се молите, јер тог и тог дана треба да буде оперисан, молите се од оног тренутка када од вас то затражи. Немојте чекати тренутак да уђе у операциону салу да почнете да се молите. А за време службе, када свештеник помене оне који леже болесни[2], ви треба да кажете са болом „Господе помилуј“. Болесници, јадници који пате, од вас очекују бар мало помоћи! Они имају свој бол, А ти, коју ништа не боли, моли се за њих да добију помоћ. Будући да не стењеш у постељи, завапи бар у молитви за болесне. Ако се здрави не моле за болесне, једнога дана ће им Христос рећи: „Били сте здрави, а нисте се молили за оне који пате? Не познајем вас…“ (Мт 25, 12).
Ако се за болесника не молимо, болест ће се развијати својим природним током. Али ако се молимо, можда може да промени ток. Зато се увек молите за болесне.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Види: Мт 7, 7;Мк 11, 24; Лк 11,10’и Јн 16, 24
  2. Види: Велики часослов, Поноћна служба, Мали Отпуст, стр. 24

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *