НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – ТЕЛЕСНИ НЕДОСТАТАК ЈЕ БЛАГОСЛОВ ОД БОГА
 
Ментално заостала деца
 
Колико трпе мајке које имају заосталу децу, која непрестано праве сцене, прљају се! То је мучеништво! Упознао сам једну мајку која има велико дете којим не може да управља, јер прави разноврсне нереде!… Оно јадно узима свакакву нечистоћу и њоме маже зидове и чаршаве… Мајка све то покупи, очисти кућу, све среди, а оно поново све разбаца. Сиротица мора да сакрива средства за чишћење куће, а оно их налази и пије! Цео орман баци са балкона. Бог је сачувао, па никога до сада није убио. И није тако један или два дана. Таква је ситуација већ годинама!
 
Може ли, старче, неко ко је оштећеног мозга да поседује смирење и доброту?
 
– Како да не! Ето, она девојчица која често долази овамо у манастир можда јесте ментално заостала, али колико доброте она у себи има! Како она разумног оца има! Како се моли! Какве метаније прави! Када због киле нисам могао да правим метаније, родитељи јој рекоше: „Старац је болестан, не може да прави метаније.“ „Ја ћу да их правим“,. рече девојчица и правила је метаније за мене тако приљежно, да је постала „гола вода“ од зноја. Колико је у њој усрдности, колико племенитости! Једном приликом ју је истукло неко дете из комшилука, а она, иако је добила батине, пружи му руку и рече: „Хајде, здраво!“ Чујеш ли? Који човек то чини, иако је прочитао Јеванђеље и брдо духовних књига. Ето, пре неколико дана када је дошла овамо цела породица да ме види, она седе поред мене, а њена сестрица мало даље. Чим је видела да је сестрица села мало даље од мене, рече јој: „Дођи овамо поред старца“ и посади је поред мене. То ме много дирнуло, па сам јој дао за благослов један велики крст који су ми донели из Јерусалима. Чим га је узела у руке, рече „бака“ и показа како ће крст ставити на гроб своје баке! Страшно! Ништа не тражи за себе, све даје другима! Она ће отићи право у рај, али ће и своје родитеље послати у рај.
Камо среће да сам на њеном месту, макар ништа не разумео, не могао да говорим. Међутим, меци је Бог подарио сва добра, а ја сам их проћердао. У оном животу пред њом.ће и богослови црвенети. Помисао ми каже да богоносни светитељи на небесима неће имати бољи положај, кад је у питању богопознање, од ове деце. Можда њима праведни Бог подари и још нешто поврх тога, јер су овде живела лишена много тога.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *