НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – „ПРОЂОСМО КРОЗ ОГАЊ И ВОДУ…“
 
Искушења помажу људима да дођу себи
 
Старче, моја породица се много мучи. Хоће ли икада бити краја њиховим мукама?
 
– Буди трпељива, чедо моје, немој да губиш своје уздање у Бога. Колико сам из свих искушења кроз која пролази твоја породица разумео, Бог вас воли и допушта сва та искушења како би дошло до духовног просветљења целе твоје породице. Кад бисмо сва та искушења посматрали са овосветског гледишта, ви изгледате несрећни. Али ако их посматрамо са духовног гледишта, ви сте срећни, а у оном животу ће вам завидети сви они који се у овоме животу сматрају срећнима. На тај начин се подвизавају твоји родитељи, кад већ не знају онај узвишенији начин, духовни, или га не разумеју. Међутим, у искушењима твоје породице крије се тајна, али и у искушењима неких других породица, иако има много молитве! Ко зна судове Божије? „Судови су Твоји бездан многи“ (Псал. 35, 7). Бог нека пружи руку Своју и нека учини крај искушењима.
 
Зар људи не могу, старче, да дођу себи на неки други начин, осим кроз искушења?
 
– Пре него што допусти да наиђе неко искушење, Бог покушава благонаклоно да умудри људе и тек ако то не схвате, Бог допушта искушење. Видите, када је дете неваљало, отац у почетку покушава да га уразуми лепим, испуњава му жеље, али када види да се оно не мења, постаје строг, како би се дете поправило. Тако и Бог понекад, када се неко не уразуми добрим, допушта искушење, како би дошао себи. Кад не би било мало бола, болести и слично, људи би постали звери: никада се не би приближили Богу.
Овај живот је лажан и кратак: малобројне су његове године. И срећом што је тако, јер ће брзо проћи све горчине, које ће исцелити наше душе као горки лекови. Видиш, лекари болесницима, када јадници трпе болове, дају горке лекове, јер ће захваљујући горком леку оздравити, а не захваљујући слатком, Хоћу да кажем, да здравље происходи из горчине, а спасење душе, исто тако из горчине происходи.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *