НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – СТРАШНА ПРЕЛЕСТ
 
Прелест и лудило
 
Да ли је, старче, човек запао у прелест у исто време и луд?
 
– Не увек. Једно је прелест, а друго је лудило. Једни се само прелесте, а други се прелесте, али ни разум им није у реду. Упознао сам једног монаха на Светој Гори који није слушао никога. Отишао је из свог манастира и лутао по Светој Гори. Четири-пет пута је одлазио, наводно, да се подвизава, а ја сам му саветовао да се врати.у свој манастир. Напослетку је купио једну колибу[1] и живео сам. После седам месеци дође код мене. „Врати се“, рекох му, „у свој манастир.“ „Сада сам добио отпуст од свог манастира: не примају ме више тамо.“ „Пази, добро пази“, рекох му, „бар гледај да се вежеш за некога старца, да би био у послушању, да не живиш по својој вољи.“ „Бићу у послушању вољи Божијој.“ Каже. „Устај, иди у манастир.“ Повичем на њега. „Зар ја, пустињак, да се сада вратим? Иди ти“, каже, „нећу да идем сам.“
„Ако хоћеш да идем са тобом, учинићу то од свег срца“, кажем. „Слушај, ако ти је досадило тиховање и хоћеш да идеш.у манастир, иди.“ Када сам видео да се понаша тако дрско, оставио сам га. После неког времена сам сазнао да је постао ђавоиман, али и да је полудео. Ђаво му се појавио представљајући се као Богородица и рекао му: „Чедо моје, ако паднеш, дођи ми на поклоњење и даћу ти седам благодатних дарова Светога Духа…“ А он је помислио: „Добићу сада седам благодатних дарова и све ћу их оборити с ногу“ и пада, клања му се. Чим се поклонио, ђаво га зграби и поседне га. Али том приликом му се и разум помутио. Пође потом у Свештену Општину[2] да би постао протоепистат! Закључао је унутра све оце који су се тамо затекли, зграбио штап протоепистатов и почео сав надувен од поноса да силази низ степенице. Гледају остали оци споља другог протоепистата како силази!… Пратили су га да их не примети, улучили згодну прилику, ухватили га, ставили у џип и одвезли га у психијатријску болницу. Сада га је демон напустио, али је и даље луд.
 
А зар, старче, човек запао у прелест, није истовремено и поседнут демонима?
 
А него шта је? Може имати у себи чак и више демона, него онај који је само поседнут. Међутим, једно је прелест, а друго је поседнутост.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Колиба садржи две-три келије и мали храм и припада једном од двадесет манастира на Светој Гори.
  2. Зграда у Кареји, административном центру Атоса, где се налази „Свештена Општина“, управни орган Свете Горе. Њу чини двадесет чланова, представника двадесет манастира. Представници се бирају сваке године.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *