НАСЛОВНА » О НАМА

О НАМА

uvodnik-svetosavlje

svsavaИнтернет је релативно ново средство комуникације; „православни“ интернет поготову. До прије пар година скоро да није било веб-сајтова на српском језику који су за тему имали Православље. Богу хвала, ситуација је сада значајно боља.
Почеци овог веб-сајта везани су за мејл-листу „светосавље“. Она је настала као покушај да се омогући дружење у љубави Христовој свима који дијеле Православну Вјеру и који пишу српским језиком.

Светосавље је православно хришћанство српског стила и искуства. То је наш народни, српски, православно-хришћански опит. Опит, стил и искуство утемељени на Светитељу Сави, његовој личности и дјелу; његовој и његових светих наследника. Све што је у нашем народу свето и честито на тај се свештени коријен наслања, а кроз њега (Светитеља Саву) на свете подвижнике претходних времена – све до Подвигоположника Христа; Утемељитеља и Творца беспрекорне и Свете Цркве.
Давши нашем сабрању име по Светитељу Сави изразили смо жељу да се и ми данашњи Срби покажемо добри наследници својих светих предака и настављачи њиховог пута и подвига…

Листа је расла и ширила се; временом су јој се прикључили многи свештеници па и неколико архијереја. Теме, интересовања и разговори непрестано су се ширили обухватајући мноштво питања живота по Вјери. Но, са растом листе расла су и искушења чији су таласи понекад поклапали и давили све. Услед тога морало се приступити бољој организацији рада листе тако да је оформљен правилник рада и “савјет“ – управно тијело.

Истовремено са размјеном писама окупљени на њој су размјењивали књиге, иконе, фотографије и друго тако да се временом тог и таквог материјала накупило много. Тада се природно јавила идеја о оснивању веб-сајта гдје би се све то прегледно и јасно изложило на корист многих. Ипак, од зачетка идеје до стварне реализације протекле су године.

„А кад се испуни вријеме“ захваљујући доброј вољи и трудом чланова мејл-листе светосавље основа се овај веб-сајт који ви сада видите.
Њим руководи уредништво у саставу:
протојереј-ставрофор Љубо Милошевић
протојереј-ставрофор Душан Колунџић
протојереј-ставрофор Мирољуб Ружић

Задатак уредништва је да се брине о садржају сајта и о благочестивом раду мејл-листе. Да писма која чланови шаљу не буду противна учењу Цркве, већ да уредништво изграђује такву атмосферу како би наша ријеч била руковођена ријечју Апостола: „Чашћу чините један другога већим од себе.“ (Рим. 12,10)
Уредништву се можете обратити на [email protected]

Ако желите да се укључите и помогнете да ова презентација буде још љепша и садржајнија јавите се и пишите нам на адресу уредништва. Највише нам недостаје помоћ у скенирању и припремању чланака и књига за нашу интернет-библиотеку. Молимо вас да на адресу уредништва шаљете све предлоге и идеје како би и веб-сајт и мејл-листа били још бољи.

Уколико примијетите техничке недостатке у изради овог веб-сајта молим вас пишите нам на адресу [email protected]

Уредништво

 

БЕСЈЕДА СА ОТВАРАЊА ПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СВЕТОСАВЉЕ.ОРГ

НА САВИНДАН 2003. ГОДИНЕ

 

Данас чеда Српске Православне Цркве узносе благодарне молитве своме просветитељу Светоме Сави. Благодарећи овом српском христоносцу ми данас имамо могућност на Богопознање, тј. да више никада не ходимо у тами и сенци смртној. Просветитељство је равно са апостолством: просветитељство јесте отелотворење Христових благих речи у наш живот. Нема сумње да је наш свесрпски покровитељ и молитвеник Свети Сава, пре свега био христоносац, и тим својим светим подвигом увек позивао нас све Србе да будемо христоносци. То је једина мисија овог српског кнежевића, који је обожио себе изузетно тешким подвигом, и то баш својим одрицањем од власти овог века – идеолошке жеље за којом сав данашњи модерни свет машта и поставља за главну одредницу свога живота – овосветски успех: да се достигне популарност, слава, материјална блага, име…
Јеванђелски успех у Христу и јесте овакво „светосавље“ – све ово што је овај млади кнежевић оставио и пошао за Њим – пред таквим идеалом којег су се и ученици Његови устручавали (Лк. 18, 26). У нашем Светом Сави изражен је најузвишенији идеал хришћанског подвига, тај отелотворени идеал Благе Вести и ми Срби имамо рашта да се и радујемо. Радујмо се да можемо мирно рећи да кроз истинито „светосавље“ сваки пут води само према Христу; у то вечно битисање у Њему, и са Њим. Другог светосавља ми не знамо нити овде предлажемо, осим познање Христа кроз опит овог дивног сина Српске Цркве, тј. српског народа.
У духу ових мисли и преп. Јустин Ћелијски пита: „Знате ли шта значи бити светосавски православан?“, и одмах затим одговара: „То значи непрекидно се борити са страстима и гресима у себи и у свету око себе.“ Надамо се да ћемо и ми овим нашим дружењем да сведочимо ове Аввине речи и тако кроз ово наше светосавље – „хришћанство српског стила и искуства“, и разменом духовних искустава да као благородна заједница широко корачамо према Христу.
Ми вам искрено желимо добродошлицу на ову нашу православну Листу и молитвено се надамо да ће свако понешто наћи корисно за своју душу, као и новог друга или сестру у Христу.

Уредништво

 

СВЕТОСАВЉЕ као философија живота – преп. Јустин Ћелијски