НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – О ЂАВОИМАНИМ ЉУДИМА
 
О ђавоиманим људима
 
Колико је, старче, било демона у човеку из земље гадаринске? (Види Лк 8, 26 и даље)
 
– „Многи демони“ (Лк 8, 30), пише у Јеванђељу. Зато је поседнути рекао да му је име „легион“[1]. И видите, као што у једном поседнутом могу да бораве многи демони, тако у срце човека који верује могу да стану сви светитељи! Кад у човеково чисто срце може да стане Христос, тим пре могу да стану светитељи! То су велике тајне! Једном приликом, када сам био у колиби Часнога Крста, неко зазвони на звонце. Погледах кроз прозор и имам шта да видим! Пред вратима је стајао човек, а за њим је ишла цела чета демона, цела једна црна војска! Први пут сам видео човека поседнутог толиким демонима. Он је био медијум: изокретао је црквене молитве призивајући демоне, хришћанске књиге је заменио магијским и завршио тако што су га посели демони. Ужасно! Много сам се ражалостио.
Неки психијатри и поседнуте људе сматрају душевним болесницима. Неки свештеници, пак, неке душевне болеснике сматрају поседнутима. Међутим, душевни болесник, да би му се помогло, мора да иде на једно место, а поседнути човек на друго. Како психијатар може да помогне поседнутом човеку?[2]
 
А да ли је поседнути човек, старче, у стању да схвати у чему је сагрешио?
 
– Да, Може да схвати, осим ако му је оштећен мозак, а онда му је веома тешко помоћи. Ако је само поседнут, можеш лакше са њим да се споразумеш и да му помогнеш, али мора да буде послушан. Како, иначе, да му се помогне?
Једном је овамо дошао неки човек из јужне Грчке. Путовао је у Индију и тамо су га посели демони. Псовао је и грдио и пена му је излазила на уста. Очи су му биле разрогачене, дивље. Говорио сам му: „Престани да псујеш и хулиш, јер тако призиваш демоне.“ Није послушао. Са друге стране тражио је да му помогнем: „Помози ми“, говорио је, „само ти можеш да ми помогнеш.“ „Ама како да ти помогнем?“ Кажем му: „Хоћеш да се помолим да се препустиш благодати Божијој, а зазиваш демоне. Иди да се исповедиш, да ти очитају молитве за изагнање ђавола и после дођи да разговарамо.“ „Нећу никуд да идем“, каже он. „Дођи код мене у келију да те помажем уљем из кандила“, предложим му.“Нећу. Хоћу да ми помогнеш.“ Удаљио се, онда, мало и разговарао са неким. У једном тренутку, док сам неким посетиоцима говорио да Бог допушта искушења зарад нашег спасења, онај повика издалека: „Еј, бре, зашто говориш како Бог дејствује да би се људи спасли? Имамо једног оца на небу и једног на земљи, а изнад обојице је један владар.[3]“ „Прекини са тим демонским причама“, кажем му и изговорим молитву. „Сада си ме збунио“, каже ми. „Одлази“, рекох му и одгурнух га. Постао је мек као памук. „Уз кога си ти?“ пита ме. „Уз Христа“, кажем. „Лажеш“, опет ће он, „ниси ти уз Христа, Када сам ја Христос, а ти ме удараш.“
 
Да ли то говори ђаво?
 
Да, ђаво. Али, видиш, Бог је оном човеку дао храбрости да дође све до Свете Горе. Дао му је храбрости да крене из удаљеног краја Грчке и да дође до Свете Горе у таквом стању. То је велика ствар! Међутим, неће да слуша и бива му све горе. Да је послушао, то би му помогло.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Римска војна јединица која сe састојала од три до шест хиљада војника.
  2. Старац је говорио да је душевном болеснику потребна лекарска помоћ доброг и верујућег психијатра и духовна помоћ духовника, док човек поседнут демонима, уколико има моћ расуђивања, мора да нађе где је сагрешио и тако омогућио демонима да га поседну, да се покаје и да се исповеди како би се ослободио демона.
  3. Мисли на ђавола

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *