НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДАНАШЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈА – СПОЉАШЊА БУКА И УНУТРАШЊИ МИР
 
Човек чује буку само ако хоће
 
А ако, старче, има буке тамо где вршимо послушање, или ако нам је за рукодеље потребна нека машина, шта у том случају треба чинити?
 
– Ако је понекад рукодеље бучно, онда много помаже појање. Ако не можете умно да се молите, онда појте. То тражи стрпљење. Када путујем бродом, много је бучно. Седим у неком углу затворених очију, као да спавам, да ме нико не би узнемиравао и појем – шта све не појем! Колико пута „Достојно јест“, колико пута „Свјати Боже“! А лупа бродског мотора ми се баш уклапа у ритам појања! А звук му је такав да ми држи исон и за „Достојно јест“ од Папаниколаоса и за „Свјати Боже“ од Нилеја; тај звук и ритам може у све да се уклопи! Појем умно, а саучествује и срце.
После свега што смо рекли, ипак мислим да није спољашња бука то што највише омета, него старање. Буку и галаму човек чује само ако хоће. Старање и бриге, међутим, тешко може да избегне. Основа је ум. Очи могу у нешто да гледају и да не виде. Када се молим, могу и да гледам, али не видим. Шетам, па можда чак и посматрам околину итд, али је заправо.не видим. Када је човеку тешко да изговара умну молитву уз буку, онда је то зато што му ум није уз Бога.Треба да доспе до стања божанске одсутности, како би живео у унутрашњем миру, безмолвију, и како га не би у молитви ометала бука. Да доспе до такве божанске одсутности да више не чује буку, или је чује када то жели, или боље речено, када се његов ум врати са небеса. И доспеће дотле, ако духовно дела, ако се бори. Онда ће бити у стању да чује само када хоће.
Када сам био у војсци, једном сам рекао свом благочестивом пријатељу: „Наћи ћемо ce на том и том месту.“ „Али тамо је разглас“, рече он. „Ако човек хоће“ одговорим му, „онда га чује, ако неће, не чује.“ Када нам је ум нечим заузет, да ли онда чујемо? Тамо, у близини моје келије, крчили су шуму на брду моторном тестером. Када сам читао, или се молио и био самосабран, ништа нисам чуо. Чим сам престајао, све сам чуо.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *