ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – МАГИЈЕ
 
Магови се користе и светињама
 
Старче, шта су то заклињачи?
– То су магови.. Користе се Псалмима Давидовим, именима светитеља и осталим, мешајући са њима зазивање демона. Док ми, читајући Псалтир, призивамо помоћ Божију и примамо благодат Божију, они, користећи се њиме на свој начин, псују Бога, одричу благодат Божију и тако им демони чине по вољи. Причали су ми како је један дечак отишао неком магу, да му овај помогне да нешто постигне. Онај му је прочитао нешто из Псалтира и дечак је постигао оно што је желео. После тога, међутим, веома брзо убоги дечак је почео да слаби и да се топи. Шта је учинио маг? Узео је неке суве плодове у руке и почео да му чита 51. Псалм. Када је дошао до стиха: “Жртва је Богу…” (Псал. 51,17), бацао је суве плодове, приносећи жртве демонима да му учине по вољи. На тај начин Псалтиром се наругао Богу.
 
Неки који се баве магијом користе крст, иконе…
 
– Да, знам. На основу тога и сама можеш да извучеш закључак каква се превара крије у ономе што чине! На тај начин варају јадне људе. Људи виде да они користе свеће, иконе и остало, па им због тога верују. Ето, неки човек ми је рекао како је у граду у коме живи једна Туркиња ставила иконе Пресвете Богородице на некакву стену и назвала ту стену “стена која помаже људима”. Не каже она: “Богородица помаже” него “стена помаже”. Хришћани се збуњују због тога што виде икону Пресвете Богородице те људи који имају некакав здравствени проблем одлазе онамо са надом да ће добити помоћ, па их после ђаво обрлати. Јер када Туркиња каже да стена помаже људима, а не Богородица, од тог тренутка, па надаље, уплиће се ђаво, зато што то није ништа друго него ниподаштавање Богородице. На тај начин удаљава се благодат Божија и оставља се простор демонским силама. А Хришћани трче да им стена да оздрављење стена и ђаво! На крају остају богаљи, јер какву помоћ можеш да очекујеш од ђавола? Да имају имало разума, помислили би: “Туркиња, муслиманка… какве везе она може да има са иконом Пресвете Богородице?” Чак и када би рекла да Богородица помаже људима, какве везе она као муслиманка има са Богородицом? Утолико пре би требало да Се замисле када каже да стена лечи људе! Поручио сам да о томе обавесте Митрополију да предузму мере да се заштити народ.
 
– Старче, људи траже од нас записе[1] за заштиту.
 
Боље да им дајете крстиће када од вас траже амајлије за заштиту. Немојте да их правите, јер магови сада праве амајлије које треба да “штите”. Споља ставе понеку иконицу или крст, али унутра се налазе разне враџбине. Људи виде иконицу или крст и тако долазе у забуну. Ево, пре неки дан су ми Донели амајлију од неког Турчина Ибрахима, на којој је извезен крст. Знам и за неког безбожника који пакује иконице, а унутра ставља длаке, комадиће дрвета, прибадаче, комадиће стакла[2] и тако даље. Када је Црква истраживала тај случај, он је на постављена питања одговорио да је он “Медијум”, јер за медијуме нема ограничења и он тако чини што год хоће; Рекох једном човеку који је насео на његове махинације: “Иди и исповеди се, јер си под утицајем демона.” Отишао је и испбведио се. Дође поново код мене и каже: “Нисам осетио никакву разлику.” “Да немаш, можда, нешто на себи што ти је тај човек дао?” Питам га. “Да”, каже он, “имам једну кутијицу, као мало Јеванђеље.” Узмем ја ту кутијицу, отворим је и унутра нађем смотане разне иконице. Одмотам их једну по једну и сасвим унутра нађем некакве длаке, нешто као комадиће дрвета! Све му то узмем и човек се ослободи. Видиш ли колико је вешт ђаво?
Носе тако, јадни људи, неке такве амајлије и уместо да добију помоћ, муче се. Све то треба да спале и развеју пепео, или да баце у море, па да оду да се исповеде. Само тако могу да се ослободе. Дошао је тако у колибу неки младић који је имао много проблема, мучио се и телесно и душевно више од четири године. Живео је грешним животом и у последње време се затворио у кућу: није хтео никога да види. Његова два пријатеља, који су често долазили на Свету Гору, успели су, после много напора, да га поведу са собом на Гору, са намером да га доведу у колибу. Док су путовали од Уранопоља до Дафне, сваки пут када је брод пристајао у пристаниште неког манастира, тај младић је хтео да се искрца. Пријатељи су се, заједно са оцима који су били на броду, трудили да га задрже изговарајући молитву. После много перипетија су га довели у колибу. Јадник ми је отворио своје срце, причао ми о свом животу. Видео сам да га је мучило некакво демонско дејство. Рекох му да иде да се исповеди тамо једном духовнику, да чини све што му овај каже и да ће му бити добро. И он стварно пође и исповеди се. Када су се укрцали на брод да се врате кући, он рече својим пријатељима да му је духовник рекао да баци у море амајлију коју му је дао неки познаник и коју је носио са собом, али није могао то да учини. Колико год су га пријатељи молили да устане и да баци амајлију, он је остао непомичан као кип. Није био у стању да устане са седишта. Онда су га ухватили и уз много напора га извели на палубу. Уз њихову помоћ, младић је успео да скине амајлију и да је пусти да падне у моpe, јер није имао снаге да је баци. Одмах је осетио како су му се руке ослободиле и његово измучено тело добило је снагу. Почео је да игра од радости, пун живота, и да окушава снагу својих руку на металним и дрвеним деловима брода.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Запис – обично молитва неком светитељу која се очита човеку којег треба да штити, написана на комаду хартије који се смота, ушије у комад коже и носи се око врата да би човек увек имао светитељеву заштиту.
 2. 61. канон VI Васељенског Сабора одређује да се анатемишу магови који производе “амајлије” у које стављају демонска обележја, или магијске предмете (длаке, нокте, кошчице од змије или слепог миша, и тд:), пошто су претходно на њих, разним магијским радњама, пренели демонски утицај.

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.