НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – МАГИЈЕ
 
Магови се користе и светињама
 
Старче, шта су то заклињачи?
– То су магови.. Користе се Псалмима Давидовим, именима светитеља и осталим, мешајући са њима зазивање демона. Док ми, читајући Псалтир, призивамо помоћ Божију и примамо благодат Божију, они, користећи се њиме на свој начин, псују Бога, одричу благодат Божију и тако им демони чине по вољи. Причали су ми како је један дечак отишао неком магу, да му овај помогне да нешто постигне. Онај му је прочитао нешто из Псалтира и дечак је постигао оно што је желео. После тога, међутим, веома брзо убоги дечак је почео да слаби и да се топи. Шта је учинио маг? Узео је неке суве плодове у руке и почео да му чита 51. Псалм. Када је дошао до стиха: „Жртва је Богу…“ (Псал. 51,17), бацао је суве плодове, приносећи жртве демонима да му учине по вољи. На тај начин Псалтиром се наругао Богу.
 
Неки који се баве магијом користе крст, иконе…
 
– Да, знам. На основу тога и сама можеш да извучеш закључак каква се превара крије у ономе што чине! На тај начин варају јадне људе. Људи виде да они користе свеће, иконе и остало, па им због тога верују. Ето, неки човек ми је рекао како је у граду у коме живи једна Туркиња ставила иконе Пресвете Богородице на некакву стену и назвала ту стену „стена која помаже људима“. Не каже она: „Богородица помаже“ него „стена помаже“. Хришћани се збуњују због тога што виде икону Пресвете Богородице те људи који имају некакав здравствени проблем одлазе онамо са надом да ће добити помоћ, па их после ђаво обрлати. Јер када Туркиња каже да стена помаже људима, а не Богородица, од тог тренутка, па надаље, уплиће се ђаво, зато што то није ништа друго него ниподаштавање Богородице. На тај начин удаљава се благодат Божија и оставља се простор демонским силама. А Хришћани трче да им стена да оздрављење стена и ђаво! На крају остају богаљи, јер какву помоћ можеш да очекујеш од ђавола? Да имају имало разума, помислили би: „Туркиња, муслиманка… какве везе она може да има са иконом Пресвете Богородице?“ Чак и када би рекла да Богородица помаже људима, какве везе она као муслиманка има са Богородицом? Утолико пре би требало да Се замисле када каже да стена лечи људе! Поручио сам да о томе обавесте Митрополију да предузму мере да се заштити народ.
 
– Старче, људи траже од нас записе[1] за заштиту.
 
Боље да им дајете крстиће када од вас траже амајлије за заштиту. Немојте да их правите, јер магови сада праве амајлије које треба да „штите“. Споља ставе понеку иконицу или крст, али унутра се налазе разне враџбине. Људи виде иконицу или крст и тако долазе у забуну. Ево, пре неки дан су ми Донели амајлију од неког Турчина Ибрахима, на којој је извезен крст. Знам и за неког безбожника који пакује иконице, а унутра ставља длаке, комадиће дрвета, прибадаче, комадиће стакла[2] и тако даље. Када је Црква истраживала тај случај, он је на постављена питања одговорио да је он „Медијум“, јер за медијуме нема ограничења и он тако чини што год хоће; Рекох једном човеку који је насео на његове махинације: „Иди и исповеди се, јер си под утицајем демона.“ Отишао је и испбведио се. Дође поново код мене и каже: „Нисам осетио никакву разлику.“ „Да немаш, можда, нешто на себи што ти је тај човек дао?“ Питам га. „Да“, каже он, „имам једну кутијицу, као мало Јеванђеље.“ Узмем ја ту кутијицу, отворим је и унутра нађем смотане разне иконице. Одмотам их једну по једну и сасвим унутра нађем некакве длаке, нешто као комадиће дрвета! Све му то узмем и човек се ослободи. Видиш ли колико је вешт ђаво?
Носе тако, јадни људи, неке такве амајлије и уместо да добију помоћ, муче се. Све то треба да спале и развеју пепео, или да баце у море, па да оду да се исповеде. Само тако могу да се ослободе. Дошао је тако у колибу неки младић који је имао много проблема, мучио се и телесно и душевно више од четири године. Живео је грешним животом и у последње време се затворио у кућу: није хтео никога да види. Његова два пријатеља, који су често долазили на Свету Гору, успели су, после много напора, да га поведу са собом на Гору, са намером да га доведу у колибу. Док су путовали од Уранопоља до Дафне, сваки пут када је брод пристајао у пристаниште неког манастира, тај младић је хтео да се искрца. Пријатељи су се, заједно са оцима који су били на броду, трудили да га задрже изговарајући молитву. После много перипетија су га довели у колибу. Јадник ми је отворио своје срце, причао ми о свом животу. Видео сам да га је мучило некакво демонско дејство. Рекох му да иде да се исповеди тамо једном духовнику, да чини све што му овај каже и да ће му бити добро. И он стварно пође и исповеди се. Када су се укрцали на брод да се врате кући, он рече својим пријатељима да му је духовник рекао да баци у море амајлију коју му је дао неки познаник и коју је носио са собом, али није могао то да учини. Колико год су га пријатељи молили да устане и да баци амајлију, он је остао непомичан као кип. Није био у стању да устане са седишта. Онда су га ухватили и уз много напора га извели на палубу. Уз њихову помоћ, младић је успео да скине амајлију и да је пусти да падне у моpe, јер није имао снаге да је баци. Одмах је осетио како су му се руке ослободиле и његово измучено тело добило је снагу. Почео је да игра од радости, пун живота, и да окушава снагу својих руку на металним и дрвеним деловима брода.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Запис – обично молитва неком светитељу која се очита човеку којег треба да штити, написана на комаду хартије који се смота, ушије у комад коже и носи се око врата да би човек увек имао светитељеву заштиту.
  2. 61. канон VI Васељенског Сабора одређује да се анатемишу магови који производе „амајлије“ у које стављају демонска обележја, или магијске предмете (длаке, нокте, кошчице од змије или слепог миша, и тд:), пошто су претходно на њих, разним магијским радњама, пренели демонски утицај.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *