НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – БОЛЕСТ
 
Болесна деца
 
Да ли се оно болесно дете, које су данас довели родитељи, много мучи?
 
– Е, дете ће полако оздравити, али остаће осетљиво, како би се сећало своје болести, а та осетљивост ће му духовно помоћи.
 
Да ли деца, која болују од леукемије, много пате?
 
– Њима много помаже свето Причешће. Многа деца су оздравила захваљујући светом Причешћу. Када читамо 145. Псалам[1], којим молимо Бога да престану крварења, треба да се молимо да помогне Бог деци koja болују од леукемије, али и да се нађе крви у болницама за децу која имају тешку наследну анемију. Та деца трпе веће мучеништво него она коју је заклао Ирод[2]. Деца имају чисту плату од мучења у болести, јер немају грехова. Колико малене деце ћемо видети у оном животу како се као анђели налазе међу мученицима! Бебе од два месеца оперишу, дају им инјекције, инфузију! Како им налазе вену јаднима! Боду их одавде, оданде… Да видиш детенце са тумором на глави, како га излажу зрачењу, стављају им некакве жице на толишну главицу. То одрастао човек не може да издржи, како да издрже деца!
 
– Да ли се та деца; старче, на крају излече, или умиру?
 
– Е, многа наравно умиру, али како родитељи да их оставе?
 
– Старче, да лије вредно труда да дечији лекари покушавају да одрже у животу превремено рођене бебе?
 
– Лекари морају да чине све што могу и да се упоредо моле за њих. „Боже мој“, треба да кажу, „ако ово дете треба да поживи и да пати целога живота, онда Те молим да га узмеш.“ Али треба да се старају да бебе буду крштене и да их онда испрате у рај са упаљеном бакљом.
А када. су деца већа, лекари треба много да пазе како ће рећи дијагнозу. Детету од осам година лекар је рекао: „Ослепећеш.“ Оно дође, а његов отац ми пред њим каже: „Водили смо га у иностранство на испитивања и рекли су нам да ће ослепети.“ Па чак и да је дете здраво, потиштеност може да га удари тамо где је осетљиво, а камо ли када је болесно!
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Свети Арсеније Кападокијски у таквим случајевима је читао 145. Псалам
  2. Види: Mт 2,16

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *