НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – „ПРОЂОСМО КРОЗ ОГАЊ И ВОДУ…“
 
Бол Божији због човекових искушења
 
Колико мука има у свету! Колико проблема! Па неки долазе овамо, код мене, да ми их испричају онако с ногу, за два минута, само да би се мало утешили. Једна намучена мајка ми рече: „Старче, има тренутака, када више не могу да издржим, па кажем: „Христе, дај ми само мало да предахнем, па после нека опет почне мучење.“. Колико је људима потребна молитва! Али и свако искушење је дар од Бога, једна добра оцена за онај живот. Ово уздање у награду у оном животу пружа ми радост, утеху и ободрење и могу да поднесем бол због искушења кроз која пролазе многи људи.
Наш Бог није Ваал, већ Бог љубави. Он је Отац Који гледа како се Његова деца муче пролазећи кроз разна искушења и наградиће нас, довољно је само да будемо трпељиви у малом мучеништву, у искушењима, или боље речено, у благословима.
 
Неки, старче, кажу: „Зар није Богу тешко што је то допустио? Зар Бога то не боли?“
 
Бол Божији према људима који се муче од болести, од демона, од варвара итд. у себи истовремено садржи и радост због небеске награде коју им је припремио. Пошто Бог има у виду награду коју ће добити на небесима онај који пролази кроз искушења и знајући шта та чека у оном животу, може да „поднесе“ бол. Допустио је да Ирод изврши толике злочине[1]. Четрнаест хиљада новорођенчади је заклао и убио толике родитеље, који нису допуштали војницима да убију њихову децу! А варварски војници, како би се показали што бољима у очима својих генерала, комадали су ту децу. Што су деца више мучена, то више бола је Бог трпео, али и толико се више радовао њиховој великој слави коју ће уживати на небесима. Радовао се због тих анђелака, који ће представљати анђеоски ред мученика. Анђели од мученика!
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Види: Мт 2,16

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *