ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ
 
Подвргавајмо испитивању помисли подозрења
 
Старче, шта помаже да избацим помисли подозрења?
 
– Да ли је све увек онако како изгледа? Увек стави знак питања на крају сваке помисли, кад већ обично све видиш са леве стране, а исто тако додај и понеку добру помисао о другима, како не би сагрешила судећи другима. Још је боље ако ставиш два знака питања. Ако ставиш три, то је још боље. Тако се ти умириш, а служи и теби на добробит, али чиниш добро и другоме. Иначе, од помисли слева се нервираш, узнемирена си, забринута, а онда и духовно себи шкодиш. Када на све што видиш гледаш са добрим помислима, убрзо ћеш видети да је све стварно тако, како си видела имајући добре помисли. Испричаћу ти нешто како би видела шта чини помисао слева. Једнога дана дође у колибу један монах и каже ми: “Стари Харалампије је маг. Изводио је магије.” “Ма шта причаш, човече? Није ли те стид?” кажем му ја, “Да”, каже ми он, “видео сам га једне ноћи, по месечини, како нешто мрмља и просипа нешто из некаквог балона по башти.” Одем једнога дана код старог Харалампија. “Како си, Харалампије?” – ословим га. “Шта то радиш? Неко те је видео како нешто просипаш из балона по башти и мрмљаш нешто себи у браду.” “Тамо у башти има љиљана, па сам пошао да их залијем. Говорио сам успут “Радуј се, Невесто Неневесна!” и залио један љиљан. Па онда опет, “Радуј се, Невесто Неневесна!” па залио други љиљан… Напунио сам поново балон и заливао их даље.” Видиш ли? А други га је сматрао магом!
Видим, неки мирјани имају тако добре помисли! Док се други, јадници, толико муче због нечега што не само да не постоји, него то ни ђаво не би могао да смисли! Једном, када је падала киша после дуготрајне суше, осетио сам такву благодарност према Богу, да сам седео у колиби и без престанка говорио: “Хвала Ти милион, два милиона пута, Боже мој.” Напољу, а ја то нисам знао5 био је један мирјанин који ме је слушао. Када ме је после видео, рече ми: “Оче, саблазнио сам се. Чуо сам те како говориш “милион-два милиона” и рекох: “О чему то говори отац Пајсије?” Шта сам могао да му кажем? Ја сам мислио на захвалност Богу због кише, а он је мислио да сам бројао новац. И да је био неко други, могао је да дође да ме увече опљачка, да ме распали неком батином и да напослетку ништа не нађе, Једном другом приликом, дошао је неки човек коме је дете било болесно. Примио сам га у црквици. Када сам чуо какав проблем има, рекох му да бих му помогао: “И ти треба нешто да учиниш да би ти дете добило помоћ. Не правиш метаније, не постиш, новаца немаш да дајеш милостињу, кажи Богу: “Немам ништа да жртвујем за здравље свога детета, па ћу покушати бар да оставим цигарете.” Јадник је био дирнут, па ми је обећао да ће то да учини. Пошао сам да му отворим врата, јер је требало да крене, а он остави упаљач и цигарете у црквици, испод Христове иконе. Нисам то приметио. После њега уђе један младић у црквицу, нешто је хтео да ми каже; и после је изашао из црквице и запалио цигарету; Кажем му: “Момче, није у реду да пушиш овде, удаљи се бар мало.” “А је ли у цркви дозвољено пушење?” – каже он мени. Видео је кутију цигарета и упаљач које је оставио отац болесног детета и помислио да ја пушим. Пустио сам га да оде са том помишљу. Добро, чак и да пушим, зар бих пушио у цркви? Видите ли шта је помисао?
 
Старче, колико сумња и неповерење могу да нашкоде души?
 
– Према количини сумње је и штета. Неповерење доводи до депресије.
 
А како се лечи?
 
– Добрим помислима.
 
Старче, ако човек увиђа да је пао једанпут, зар му то не помаже?
 
– Ако падне једном, није страшно. Али ако падне два пута, пострадаће. Човек мора да буде опрезан, јер ако је однос један према хиљаду да није онако како смо мислили да јесте, пропали смо. Када сам био у општежитељном манастиру, једном, на Велику Четрдесетницу, један стари монах, отац Доротеј, пржио је тиквице у тигању. Видео га је један брат баш у тренутку када их је стављао у тигањ, па ми рече: “Да видиш, стари Доротеј пржи барбуне и то оволико велике!” “Ама” кажем ја њему, “није могуће да стари Доротеј на Велику Четрдесетницу пржи рибу.” “Али јесте”, каже он опет, “видео сам га својим очима: пржио је оволике барбуне!” Стари Доротеј је пре петнаест година дошао на Свету Гору и био је као мајка. Кад би видео неког слабуњавог монаха рекао би му: “Дођи овамо, имам да ти кажем једну тајну”, па би му давао тахини са туцаним орасима, или нешто друго. О старијим монасима је на исти начин бринуо. Одем ја после овог разговора код старог Доротеја и имам шта да видим! Пржио је тиквице за болницу!
 
А ако се, старче, помисао подозрења о некоме покаже као тачна?
 
– Ако се и деси да се једном покаже као тачна, значи ли то да ће сваки пут бити истините такве помисли? Уосталом, откуд знаш да Бог није допустио да она помисао испадне истинита, да би други полагао духовне испите из смирења?
Разуме се, човек мора да пази да и он сам не даје повода да би други изводио погрешне закључке. Да би неко, на пример, имао злу помисао о теби, можда он сам поседује страсти, али и ти си му можда дала за то повод. Ако упркос томе што си ти била пажљива, други помисли нешто на твоју штету, онда слави Бога и помоли се за њега.

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.