НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДАНАШЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈА – ПРЕВИШЕ БРИГА УДАЉАВА ЧОВЕКА ОД БОГА
 
Не поклањајте срце вештаству [материјалним добрима]
 
На шта мислите, старче, када кажете: ‘Рукама и ногама предајте се послу, али срцем, никако’?
 
– Тиме хоћу да кажем да срце не поклањате вештаствима [материјалним добрима]. Има неких који се цели предају вештаству. По цео дан проводе размишљајући како ће неки посао добро обавити, а на Бога не мисле уопште. Само да не доспемо дотле! Користите руке и ноге у послу, али не дозволите да вам се ум удаљава од Бога. Не предајте се вештаству целим.бићем, свим својим силама, укључујући и срце. Тако човек постаје идолопоклоник. Трудите се, колико год можете, да се срцем не предајете обичним пословима: рукама, мозгом, да. Не поклањајте срце испразним, бескорисним стварима. Како ће после срце да вам устрепти за Христа? Када срце предајете Христу, онда се освештава све што радите, онда у себи непрестано имате унутрашњу душевну свежину и осећате истинску радост. Употребите срце на добробит души, немојте га узалуд расипати.
Ако се срце расипа на многобројне безначајности, оно више нема издржљивости да састрадава са онима којима је то потребно. Даћу срце некоме ко болује од рака, неком страдалнику. Забринут сам за децу која су у опасности. Осењујем се крсним знаком да их Бог просветли. Када пак долазе људи код мене, моја пажња је усмерена на патњу другог човека, на љубав према њему. Свој бол тада не примећујем. Тако се на све заборавља: човек се тада потпуно усредсређује на другога.
 
Да ли, старче, ни једном послу не треба да предајемо ум и срце?
 
– Када је у питању једноставан посао, он помаже да се у њега не укључује ум. Али када је у питању сложенији посао, онда је оправдано да се у њега мало укључи и ум, али да [пocao] не узме и срце.
 
На који начин, чиме узме срце?
 
– На који начин? Чиме? Кушач га… „пилулама“ успава!!! Одведе срце уз помоћ егоизма. Али када је срце потпуно предато Богу, онда ће ум бити уз Бога, а разум у послу који радиш.
 
Када кажемо „без старања „, шта под тим тачно подразумевамо?
 
– Када радиш, да не заборавиш на Христа. Свој посао радиш с радошћу, али ум и срце су ти уз Христа. Онда се нећеш умарати и моћи ћеш после и своје правило да вршиш.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *