НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ЗАВИСНОСТ ОД НЕБА – ГДЕ НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЧОВЕК, ПОМАЖЕ БОГ
 
„Иштите и даће вам се“[1]
 
Старче, зашто треба да иштемо од Бога да нам помогне, када Он добро зна наше потребе?
 
– Зато што постоји слобода. И, разуме се, када нас боли због нашег ближњег и молимо Га да му помогне, Бог бива много дирнут, јер тада посредује, а слобода избора не бива угрожена. Бог има сву добру вољу да помогне људима који пате. Али, да би им помогао, мора неко да Му се помоли. Јер, кад би помогао, а да Му се нико за то није помолио, онда би ђаво приговорио и рекао би: „Зашто му помажеш и угрожаваш његову слободу избора? Пошто је грешан, тај припада мени.“ У томе свако може да види велику духовну племенитост Божију, која ни ђаволу не оставља простора да се жали. Зато жели да Га молимо за посредовање – и хоће Бог да посредује одмах, ако је за наше добро, како би помогао створењу Својему тачно према његовим Потребама. Према свакоме човеку посебно делује силом Својом, тачно онако како сваком појединачном човеку највише одговара.
Да би, дакле, Бог, али и светитељи, помогли, треба сам човек да то жели и да иште, иначе не посредују. Христос је упитао болеснога: „Хоћеш ли здрав да будеш?“ (Јн. 5,6). Ако човек не жели, Бог то поштује. Ако неко не жели да иде у рај, Бог га не узима. Само у случају да му је нанета неправда па је био у незнању, тада је оправдано да добије помоћ. Иначе, Бог не жели да посредује. Иште ли неко помоћ, и Бог и светитељи је пружају. Док трепнеш, већ су ти помогли. Понекад не стигнеш ни да трепнеш: тако брзо се Бог нађе уз тебе. „Иштите и даће вам се“, каже Свето Писмо, Ако не иштемо помоћ Божију, разбићемо нос. Са друге стране, ако иштемо помоћ Божију, Христос нам даје, благодаћу Божјом, канапчић који нас задржава. Дува ветар одавде, или оданде, али, пошто смо везани, нисмо у опасности. Када човек, међутим, не разуме да га Христос држи, па одвеже тај канапчић, шибају га ветрови са свих страна и мучи се.
Треба да знате да само страсти и греси потичу од нас. Све добро што чинимо потиче од Бога, а све неразумности које чинимо су наше. Нека нас на кратко напусти благодат Божија, не можемо ништа да учинимо. Као што бисмо, у физичком животу, кад би нам Бог одузео кисеоник само на кратко, одмах умрли, тако и у духовном животу, само на кратко кад нам одузме благодат Божију, готово је, изгубљени смо. Једном сам, молећи се, осетио невероватну сладост. Сатима сам стајао и нисам осетио никакав умор. Све време док сам се молио, осећао сам некакво слатко опуштање, нешто што не могу да изразим, Потом ми кроз главу прође људска помисао: како су ми оштећена оба плућна крила, могу лако да се прехладим, помислио сам, а да не бих изгубио то дивно стање, у којем сам се налазио, наставићу колико треба, али ћу да узмем један шал да се умотам, како ми касније не би било хладно. Чим ми је дошла та помисао, одмах сам се срушио на земљу. Остао сам у том положају око пола сата, и тек после сам био у стању да устанем и одем у келију да легнем. А пре тога што сам се дуже молио, то сам се лакшим осећао. Био сам лак као перце, осећао сам сладост и лакоћу који се не могу описати. Али, чим сам прихватио ту помисао, срушио сам се. Да ми је пала на памет, у том тренутку, некаква горда помисао, и да сам, на пример, рекао: „Питање је да ли постоје двојица, или тројица који могу да достигну ово стање“, онда бих, сасвим сигурно, задобио озбиљне повреде. Помисао је била људска, као што би хром човек помислио да треба да узме штаке, а не демонска. То је била природна помисао, па, ипак, видиш шта ми се догрдило.
Човек једино има добру вољу и у складу са њом помаже му Бог. Зато вам кажем, да све добро што имамо дарови су Божији. Наша дела су ништавна, а наше врлине су цео низ нула. Трудићемо се да и даље домећемо нуле и да молимо Христа да на почетак тог низа стави једну јединицу, како бисмо постали богати. Ако Христос не дометне јединицу на почетак тог низа нула, наш труд је узалудан.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Мт. 7:7

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *