НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – „ПРОЂОСМО КРОЗ ОГАЊ И ВОДУ…“
 
Треба да поредимо своје искушење са већим искушењем другог човека
 
Најбољи лек за свако наше искушење је још веће искушење нашег ближњега. Довољно је да га упоредимо са нашим, да увидимо велику разлику и велику љубав коју нам је Бог пружио и допустио да наше искушење буде мало. Онда ћемо Му заблагодарити, болеће нас веће страдање другога и молићемо се умносрдачно да му Бог помогне. Одсеку ми, на пример, једну ногу! „Слава Теби Боже, рећи ћу, што имам бар једну ногу. Другоме су одсекли обе.“ Па чак да постанем трупац, без руку и ногу, опет ћу рећи: „Слава Теби Боже, што сам толике године ходао, а други су се родили парализовани.“
А ја, Када сам чуо да један отац породице већ једанаест година крвари, рекох: „Шта ја то чиним? Овај човек је мирјанин, а једанаест година крвари, још и децу има, мора свакога јутра да устаје, да иде на посао, а ја не крварим још ни пуних седам година!“[1] Ако мислим на другога који толико страда, не могу себе да оправдавам. Са друге стране, ако мислим да ја страдам, а да је другима све милина једна, да ја устајем ноћу сваких пола сата, јер имам проблема са утробом и не могу да спавам, док сви остали мирно спавају, налазим самом себи оправдање за роптање. А ти, сестро, колико дуго имаш херпес[2]?
 
Осам месеци, старче.
 
Видиш? Бог некима даје два месеца, некима десет месеци, а некима петнаест. Разумем, болови су јаки. Неки падну и у очајање. Неки мирјанин који има херпес месец дана, или два, од великих болова пада у очајање Али, ако сазна да неки духовни човек болује од исте болести годину дана и трпи болове без роптања, одмах се утеши. „Ама“, каже, „ја то имам два месеца и падам у очајање. А други, јадник, годину дана трпи и ништа не говори! А ја и сагрешујем, док он живи духовним животом!“ И тако добија помоћ и без икаквог савета!
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Старац је од 1988. године непрестано имао крварења из дебелог црева.
  2. Херпес зостер: вирусна болест која проузрокује неподношљиве болове и разне компликације у организму, већ према томе колика је старост пацијента.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *