НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ИСПИТИВАЊЕ САВЕСТИ
 
Добра савест правилно обавештава човека
 
Нема за човека ништа важније од мирне савести. Велика је ствар када те не гризе савест да си могао да учиниш нешто, а ниси то учинио. Када је тако, човек у себи носи неку непролазну унутрашњу радост и читав живот му изгледа као славље. Та унутрашња радост даје му духовну снагу.
 
Старче, како човек може да зна да ли је Богоугодно оно што чини?
 
– Човек има о томе унутрашње обавештење.
 
Да ли му је довољно сопствено обавештење, или му је потребно сведочење других!
 
– Ја говорим о некоме ко има здраву савест. Не говорим о ономе чија је савест наопака. Здрава савест исправно обавештава човека. Тада човек осећа сигурност, наду и са смирењем говори: „Нисам ја за рај, ја сам за пакао, али верујем да ме љубав и милосрђе Божије неће напустити.“ Осећа то јер води духовну борбу. Не седи скрштених руку, на миру са својим помислима говорећи: „Бог ће ме спасити“.
А савест је нешто, страшно! Не постоји веће мучење, већи пакао, него када пече савест. И не постоји страшнији и немилосрднији црв од црва савести. Они ће у паклу да пате за векове векова зато што ће их мучити мисао о томе да су изгубили добра рајска, током овог малог низа година земаљског живота, иако и оне беху пуне гриже савести и мучења. Ни страдања тамо неће бити награђена и то ће бити још једно мучење.
 
Старче, а како монах може практично да проживи мучење савести?
 
Муке савести важне су за све људе, а не само за монахе. Монаси имају поврх тога и сладосну муку подвига. У суштини, међутим, не постоје муке савести за онога ко правилно води духовну борбу. Јер, што више неко духовно трпи болове, значи, што више га боли, било због свог лошег стања, било што учествује у страдању Господњем, то више му бива узвраћено утехом Божијом. Чак и ако има тешке невоље и бриге, када му је савест мирна, у себи он осећа утеху Божију.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *