ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – ДОБРЕ И РЂАВЕ ПОМИСЛИ
 
Добре помисли доносе духовно здравље
 
Старче, које су особине слабе помисли?
 
– Шта под тим подразумеваш? Први пут чујем за тако нешто.
Ви сте то споменули. То је када неко има помисао слева, када погрешно протумачи нечије понашање…
 
– И то сам назвао слабом помисли?
 
Сетила сам се оног који је хтео да остане код вac као ваш послушник, а вu сте му рекли: “Нећу да те задржим, јер имаш слабу помисао.”
 
– Ма, не, нисам то тако рекао. Рекао сам: “Нећу да те узмем за послушника јер ниси духовно здрав.” А он Ме упита: “Шта значи духовно здравље?” “Немаш добре помисли.” – рекао сам му. “Као човек, сигурно имам недостатака, а као дугогодишњи монах, сигурно имам и понеку врлину. Ако немаш добру помисао, биће ти на штету и моји недостаци и моје врлине!’ За мало дете неко може да каже да има слабу помисао, зато што је незрело, али не и за одраслог човека.
 
А јесу ли cвu одрасли људи зрели, старче?
 
– Неки у глави никада и не сазревају. Када се неко не понаша једноставно, његова помисао се креће ка злу и све прима искривљено. Тај није духовно здрав и не можеш му помоћи ни добрим. Њега и добро мучи.
 
Ако видимо, старче, да је неко направио неку штету, да ли има користи ако тражимо да видимо ко је за то одговоран!
 
– Прво се увери да ниси, можда, ти. То је најбоље!
 
Али, ако ми други дају повод да мислим да су одговорни?
 
– А колико си ти повода дала другима? Ако о томе размишљаш на тај начин, схватићеш да грешиш што тако гледаш на ствари.
 
А када кажемо: “Oвo је вероватно учинила та.п та сестра.” Да ли је и то помисао слева?
 
– А јеси ли сигурна да је то учинила баш та сестра?
 
Нисам, али она је већ једном учинила нешто слично.
 
– То је опет помисао слева, јер ниси сигурна. А онда, чак да је то и учинила та сестра, ко зна како и зашто је то учинила.
 
Али ако видим, старче, на пример, да сестра има неку страст?
 
– Јеси ли ти игуманија? Игуманија сноси одговорност и зато она треба да испитује ваше страсти. А зашто бисте ви испитивале страсти једна другој? Зар нисте научиле да радите саме на себи? Ако желите да радите саме на себи, немојте да гледате шта раде други око вас, већ треба да имате добре помисли и према добрим и према рђавим особинама које видите на другима. Без обзира на то са којом намером други човек нешто чини, ви имајте за њега понеку добру помисао. Добра помисао у себи садржи љубав, разоружава другог и чини да се према теби лепо опходи, Сећате ли се оних монахиња које су од разбојника мислиле да је авва? Када се то открило, помислиле су да је луд Христа ради и да се приказује као разбојник, па су га још више заволеле. Напослетку су спасле и њега и његове саучсснике.[1]
А ако ми, старче, нека сестра каже неку лаж…
 
– А ако је била принуђена због тебе да каже, неку лаж, или ако је заборавила, па то што ти је рекла није била лаж? Затражи, на пример, сестра која послужује. у трпезарији, од сестре куварице, салату, а она јој каже “немам” иако послужитељка зна да има. Ако послужитељка нема добре помисли, рећи ће: “Она лаже”. Ако, међутим, има добре помисли, рећи ће: “Јадница, заборавила је да има салате, јер има много посла”, или “чува салату за неку другу прилику”. Ти немаш духовног здравља, и зато мислиш тако. Да имаш духовног здравља, и нечисто би ти изгледало чисто. Као што би гледала на плодове, исто би тако гледала и на ђубриво, јер ђубриво је помогло да ти плодови сазру.
Онај ко има добре помисли, поседује духовно здравље и рђаво преображава у добро. Сећам се, за време окупације, она деца која су имала јак организам, јела су са апетитом комад кукурузног хлеба и пуцала су од здравља. Са друге стране, нека деца из богатих породица, упркос томе што су јела хлеб са маслацем, пошто нису имала јак организам, побољевала су. Тако је и у духовном животу: Онај ко има добре помисли, чак и ако га без разлога удараш, рећи ће: “Бог је то допустио, како бих искупио своје старе грехове. Слава Богу!” Са друге стране, други, који нема добре помисли, чак и када хоћеш да га милујеш, мислиће да хоћеш да га удариш, Узмите за пример неког пијаницу. Ако је добар, или ће да плаче, или ће да се извињава. Један пијани човек је говорио:. “Поклањам кофу новца ономе ко ми завиди”!
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Међу приповестима о монасима из најстаријих времена налази се и ова: један разбојнички вођа, да би опљачкао неки добро снабдевени женски манастир, преобукао се у монаха и затражио преноћиште. Игуманија и остале сестре га примише као великог авву, са много поштовања. Окупиле су се све да од њега узму благослов, опрале су му ноге и ту воду узеле за благослов. Једна одузета сестра, која се са вером умила њоме, исцелила се и пошла, на изненађење свих осталих, да и она узме његов благослов. Разбојник, видећи чудо које се десило, преобрази се у себи, покаја се, одбаци мач који је имао сакривен под расом и после кратког времена и он и његови саучесници постадоше монаси и проживеше поштено и исправно свој монашки живот.(Види Д. Тааџг, MrjtEpiKOv, xo(ioq T’, (c)saaaA,oviKT| 1992., a. 18-24.)

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.