НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – ТЕЛЕСНИ НЕДОСТАТАК ЈЕ БЛАГОСЛОВ ОД БОГА
 
Правилно суочавање са телесним недостатком
 
Може ли инвалидност, старче, изазвати комплекс мање вредности?
 
– Ма то су глупости.
 
Али то се понекад, старче, дешава инвалидима.
 
– Дешава се зато што се не постављају правилно. Када схвате да је инвалидност благослов Божији, онда се правилно постављају и ослобађају се осећања мање вредности. Када мало дете има неки телесни недостатак и нико му није помогао како би било срећно, онда ће се на њега благонаклоно.гледати, ако осећа да је мање вредно. Али ако одрасте са тим осећањем, то значи да није схватило дубљи смисао живота. Једној девојчици од девет година појавио се тумор у оку и лекари су јој извадили то око. Деца су је у школи исмевала и она се јадна мучила. Њен отац је дошао код мене у колибу и све то ми испричао. „Мислио сам, старче, ако јој купим све што зажели, да ћу јој помоћи, јер ће се радовати и заборавити на потиштеност због свог недостатка. Да, али како да то учиним? Имам још петоро мале деце која су љубоморна, јер не разумеју.“ „Шта то значи?“ кажем. „То је лажна утеха. То није решење. Ако јој сада купиш било коју хаљину коју од тебе затражи, после неколико година ће од тебе тражити да јој купиш мерцедес. Како ћеш изићи с тим на крај? После ће сазнати да неки имају авионе на својој тераси, па ће тражити од тебе да јој купиш авион! Шта ћеш онда? Покушај својој кћери да помогнеш да буде срећна са једним оком. Нека осећа да је мученик. Многим мученицима су вадили очи, секли уши, нос и свет им се смејао. Али они, иако су трпели ужасне болове, и подносили нодсмех људи, нису попуштали и постојано су трпели мучење. Ако дете схвати и благодарно се суочи са својим недостатком, Бог ће га уврстити међу исповеднике, Зар је мала ствар да устроји Бог да детету изваде око на такав начин, да није осетила бол и да буде уврштено међу исповеднике? Зато што оно не треба да искупљује грехове и имаће чисту награду због свог недостатка.“ Сироти човек се захвалио и отишао умирен. И заиста је помогао својој девојчици да схвати да је њен недостатак благослов Божији и да треба да славослови Бога. Тако је одрасла, студирала филологију и сада ради као професорка и срећнија је него друге девојке којима ништа не недостаје и муче се, јер нису схватиле дубљи смисао живота.
Када људи не схвате дубљи смисао живота, муче се и са благословима и са приликама које им Бог пружа за њихово спасење. Међутим, онај који се правилно постави, свему се радује. И ако је хром, срећан је због тога! И ако је сиромашан срећан је!
Схватам, разуме се, колико тешкоћа имају инвалиди и много се молим за њих и то више за девојке. Дечаку не пада тешко неки недостатак. За девојку, међутим, која жели да оснује породицу, веома је тешко.
Нарочито је тешко слепима! Они, јадни, це могу сами о себи да се брину: када ходају, спотичу се… У молитви иштем од Бога да слепима подари бар мало светлости како би могли некако сами о себи да се брину.
 
Старче, и ја се жалостим што не могу да читам макар једно поглавље из Јеванђеља, јер не видим добро. Рекли сте нам да се испуњавамо светошћу, ако свакога дана прочитамо макар једно поглавље.
 
Зашто да се жалостиш због тога? Ако прочиташ понеки стих, или само једну реч, или само загрлиш Јеванђеље, зар мислиш да се тако не испуњаваш светошћу? Или ти не познајеш Христа. Зашто не размишљаш о ономе што си досад прочитала, или чула? Све је засновано на томе како се поставиш. Реци: „Сада Бог жели да будем таква, а пре неколико година је желео другачије.“ Један благоверни адвокат, у старости је изгубио вид и рекао ми је једном приликом: „Помоли се, свети старче, само да могу бар мало да читам и да препознајем своје драге.“ „Своје драге препознајеш и по гласу“, рекох му. „А што се читања тиче, толико година си читао. Сада изговарај умносрдачну молитву. Изгледа да сада то Бог тражи од тебе.“ И отада је, сирома’, осећао већу радост него када је могао да види.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *