НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – ДОБРЕ И РЂАВЕ ПОМИСЛИ
 
Добре и рђаве помисли[1]
 
Старче, у Старом Завету, у четвртој књизи Макавеја се каже: „Благочастива помисао не искорењује страсти, него се бори против њих.“ (Види 4: Мак. 3,5) Шта то значи?
 
– Пази: страсти су дубоко укорењене у нама, али благочастива, добра помисао нам помаже да не постанемо њихови робови. Када човек има само добре помисли и оствари стабилно духовно стање, онда страсти престају да делују, а то је онда као и да не постоје. Значи, благочастива помисао не искорењује страсти, већ се бори против њих и може да их потисне. Мислим да писац описује шта су могли да поднесу светих Седам Синова и њихова мајка, света Соломонија и њихов учитељ Елеазар, имајући благоверне помисли (Види 4 Мак. 5 и даље), да би показао колика је моћ добре помисли.
Једна добра помисао има исту моћ као једно многочасовно бдење! Има велику моћ. Као шта сада неко ново оружје ласерским зрацима може да заустави ракету још у бази и Да је спречи да буде испаљена, тако и добре помисли предупређују и приземљују рђаве помисли још на ђаволовим „аеродромима“, одакле иначе „полећу“. Зато се потрудите да, колико год можете, пре него што кушач стигне да вам засади рђаве помисли, ви сами засадите добре помисли, како би ваше срце постало цветна башта и како би вашу молитву увек пратио божански миомирис вашега срца.
Када човек задржи, макар и на кратко, помисао слева, а то значи злу помисао о некоме, какав год подвиг, пост или бдење после чинио, све је узалуд. У чему да му помогне подвизавање, ако се упоредо не бори да не прихвата зле помисли? Зашто да се прво не испразни из ћупа талог од уља, који је само за сапун, па да се после у њега сипа добро уље, него да се добро уље сипа на оно неупотребљиво да се тако запрља?
Једна чиста, добра помисао има већу моћ од било ког подвига. Неког младића, на пример, савлада ђаво и има нечисте помисли, па три дана бди и пости да би се ослободио тих помисли. Једна чиста помисао би, међутим, имала већу моћ од тих бдења и поста и више би помогла.
 
Када кажете „чиста помисао „, старче, да ли се то односи само на одређене теме, или то има општије значење?
 
– Може да има и општије значење. Зато што се човек, када на све гледа са добрим помислима прочишћује, а Бог га дарива благодаћу. Помислима слева судећи рђаво о другима и наносећи им неправду, човек спречава благодат Божију да га посети, па поново долази ђаво и веје га као пшеницу [гази га као жито на вршидби – вади му маст].
 
Значи ли то, старче, да тиме што рђаво суди о другима, даје ђаволу право да га веје као пшеницу?
 
– Да. Основа свега је добра помисао. То је оно што узвисује човека, што га мења на боље. Човек треба да доспе до стања да све око себе види чистим. То је оно што је рекао Христос: „Не судите по изгледу, него праведан суд судите“ (Јн. 7,24). Потом човек доспева до таквог стања када све види духовним оком, а не људским. Тада све оправдава у најбољем смислу те речи.
Морамо да пазимо да не примамо лукаве телеграфске поруке ђаволове, како не бисмо упрљали „храм Светога Духа“ (Види 1 Кор. 6, 19 и 3,16) и удаљили од себе благодат Божију, а резултат тога био би да се помрачимо. Када Свети Дух увиди да нам је срце чисто, долази и настањује се у њему, јер Он воли чистоту – зато се и приказао као голубица.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Реч „помисао“ (Xoyiapoq) у подвижничком језику означава или неку просту мисао која пролази кроз ум, или кретање душе ка добру, или ка злу, или, пак, тежњу душе према добру или злу, која настаје из заједничког деловања ума, савести, осећања и воље. Пошто помисли претходе сваком делању, онда борба сваког верника, а највише монаха, да буде исправна, треба да се огледа првенствено у испитивању помисли, како би се однеговале добре и одбациле рђаве.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *