НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ПОКАЈАЊЕ ИМА ВЕЛИКУ МОЋ
 
„Грех је мој свагда преда мном“[1]
 
Дали помаже, старче, да човек забележи своје грехе да их не би заборавио, док их не исповеди?
 
– Ако ме је истински заболео неки мој грех, не могу да га заборавим. Мучи ме савест, боли ме душа и непрестано мислим на то. Колики год да је временски период до исповести, толико мој грех делује у мени, тишти ми срце и ја трпим грижу савести. Значи, трпим бол, али колико трпим, толико од Бога добијам за узврат. Ако, међутим, починим неки грех и не помислим на њега више, онда ме не тишти уопште, заборавим га и не поправљам се. Због тога се неки, иако им укажеш на неки грех, смеју, као да се није десило ништа. У томе има дрскости и равнодушности: то је нешто крајње сатански. Јеси ли видела шта каже Давид? „Безакоње своје објавићу и тужићу због греха свога“ (Псал. 38, 18), и „Мој је грех стално преда мном“ (Псал. 51, 4). Упркос томе што му је Бог већ опростио, њега је ипак, непрестано у души болело и зато је непрестано добијао утеху Божију.
Други се, пак, губе у непрестаном процењивању самих себе. Бележе, записују педантно своје грехе, као да се баве најпрецизнијим послом, пропуштају све кроз филтер, заврти им се у глави, али не исправљају се. Међутим, када би хватали једну по једну од својих најкрупнијих мана и потрудили се да их исправе, нестале би и оне мале.
 
А, старче, ако неко неживи у покајању, али славослови Бога, да ли Бог прихвата њихово славословље?
 
– Не. Како да Бог прихвати такво славословље? Њему је, пре свега, потребно покајање. Јер, ако човек и даље живи у греху, чему користи да каже: „Слава Теби, Господе…“? То је дрскост. Једино што би му доликовало да каже је: „Хвала Теби, Боже мој, што ме до сада ниси громом спалио“, јер у таквом славословљу има покајања.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Псал. 51, 4

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *