НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ПРАВЕДНОСТ И НЕПРАВЕДНОСТ – ТРАЖЕЊЕ ОПРАВДАЊА УДАЉУЈЕ БЛАГОДАТ БОЖИЈУ
 
Оправдање не доноси олакшање
 
Онај ко оправдава самога себе; не налази олакшање, нема утехе. Да ли онога ко оправдава самога себе, оправдава његово ја? Његово ја и његова савест га не оправдавају и он зато не налази олакшање. То. показује да је крив.. Како је то Бог само уредио! Дао је човеку савест, страшно! Може неко да успе у неком свом науму, било на варварски начин, било лукавошћу или ласкањем, али не налази нигде мира. По томе може сам да се увери да иде погрешним путем.
Када неко прихвата неправду, то је као да добија духовни иметак и радује се. Међутим, када се оправдава, то је као да троши нешто од свог блага и не осећа радост. Хоћу да кажем да нема духовни мир који би имао, дасе није оправдавао. Утолико горе, ако није у праву и оправдава се! Сакупља гнев Божији, јер је тада права ништарија: упропаштава иметак који му је дат. Може ли ништарија и пљачкаш имати мира?
Човек се заслепљује оправдавањем. Чак и човека кад убије, ђаво налази оправдање за њега. „Како си само могао да га трпиш толико времена?“, каже му, „Требало је одавно да га убијеш.“ И можда би још хтео да тражи награду од Христа за оне године које га је трпео! Разумеш ли ти то? Дотле чак иде!
 
– Кад тај ко се оправдава већ трпи муке, зашто прихвата још и да га мучи савест?
 
– То му је постало навика. Да би са њом прекинуо, потребна је јака воља. И треба да научи не само да се не оправдава, него и да заузме исправан став према томе. Ако се и не оправдава он у себи верује да му је нанета неправда, а то је још горе. Јер, да се оправдавао, и други би му нешто рекао, па би могао тако да позна самога себе и да изиђе из заблуде. А овако, може и ништа да не каже, а да у себи каже: „У праву сам, али то не показујем, јер сам изнад тога.“ И тако остаје и даље у заблуди.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *