ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ
 
Духовни живот има темељ у помислима (темељи се на помислима).
 
Читала сам, старче, да су Грци у италијанском рату прво покушавали да униште непријатељска утврђења, па су тек после нападали.
 
– И ђаво ради то исто. Баш као што непријатељ, пре него што изврши напад топовима, бомбардује утврђења из ваздуха, како би их неутралисао, тако и ђаво прво бомбардује човека помислима и потом га напада. Ако не “неутралише” човекову помисао, не напада, јер човек, као утврђење, користи добру помисао, она је његов грудобран. .
Лева помисао је страно тело и човек треба да настоји да га одбаци. За ту борбу сви имамо довољно снаге. Нема оправдања ни за кога да каже да нема снаге и да не може да се бори. Ту нема ни пијука, ни “мацоле”, па да не може да их подигне, јер му дрхте руке, Не видим да је тешко да све примамо са десне стране. Зашто да испитујем, на пример, ћудљивости другог човека? Можда, у ствари, то што чини и није ћудљивост, него то чини намерно, да би се смирио.
 
Старче, узнемирена сам, јер све радим с леве стране. Борим се, али не могу да окренем удесно.
 
– Већ и сама чињеница што препознајеш које помисли нису чисте, што си узнемирена и бориш се да их удаљиш од себе, велики је напредак. Ако желиш да напредујеш и даље, кад год те нападне лукави помислима слева и вуче те на своју страну, снажно окрени волан на супротну страну и игнориши га. Потруди се да имаш добре помисли о млађим, али и о старијим сестрама које се тихо баве својим унутарњим делањем, јер теби ђаво “прља” помисао, како би успорио твој духовни напредак.Кад не би запињала код помисли, онда би духовно високо одскочила. Целокупни духовни живот темељи се на помислима. Духовни напредак зависи од помисли.
 
Старче, како да помогнем себи у борби против помисли слева?
 
– Будношћу и непрекидном молитвом. Ако си стално будна, опрезна си и јављају ти се само добре помисли. На пример, видиш једну чашу и помислиш на Свети Путир, Тајну Вечеру, Христа и тако даље. Али ако ниси будна, твој ум може да скрене на разне недуховне ствари, па чак и на скаредне. Зато се труди да не сакупљаш свакакво ђубре од помисли, па да после мораш да се бориш да их отераш. Изговарај умну молитву и сабирај се у себе. А ако ти ум бежи, ти га поново врати и непрестано то понављај. Не дозволи уму да лута. Јер чак и ако не почива стално на скаредностима, него само на неутралним, оне га исто толико онеспособљавају чинећи га расејаним, да му је сав труд узалуд. Штавише, помисли које ти настају од расејаности, нису мање погубне од злих помисли, јер их не примећујемо и не одбацујемо их.
 
Старче, помисао ми говори: “Ниси учинила никакав напредак за толико година колико си већ у манастиру”.
 
– Дај да чујем, шта ти још говори помисао! Колико ми се чини, ви овде много слушате малог покварењака. Како вас само исмева! Зашто верујете покварењаку? Зашто дозвољавате да вас смућује? Умири се. Бринеш се узалуд и злопатиш се без разлога. Ђаво ти, као факир, приказује лажно стање и збуњује те. Смућује те песимистичким помислима, како би ти пролазило време и како би ти одвлачио пажњу од молитве и пажње у обављању послушања. Макар мало да те смути и постигне да немаш воље да се бориш против тога, чак и то је довољно, да би преузео вођство. Настој кад год нешто радиш сама да се држиш овог правила: псалмопојање, славословље, молитва у уму, или наглас, тако да избегаваш шапат помисли, односно, да би “променила тему”. Пошто ђаво мења тему, зашто да не мењамо и ми? Већ сам вам једном приликом причао како током неког разговора, у моменту када свом саговорнику треба да кажем оно што ће му помоћи, долази неко и прекида ме, или се направи нека бука и тако даље, само да бих био приморан да прекинем. Пошто кушач кује такве планове, зашто и ми њему да не смислимо такав план? Будите паметне, наругајте се покварењаку.
 
Старче, мучи ме туга, безвољност… То је мучење.
 
– Мучење пре мучења!… Ти си самоуверена. Помисли слева су те довеле у такво стање и зато ти све представља напор. Теби су неопходне помисли здесна. Треба да замениш рђаве машине своје… фабрике добрим машинама. Најбоље је да човек изгради фабрику добрих помисли. Онда би чак и оно што је ружно ум претварао у лепо. Ако човека, на пример, видиш као душу, као анђела, као анђео се узвисујеш на небо и твој живот постаје славље. Ако га видиш само као тело, силазиш у пакао.
 
Више пута ми се догодило да имам добру помисао, али одмах после тога ми долази једна рђава и cвe ми поквари. Да ја то, можда, не чиним од свог срца?
 
– Циљ јесте да то чиниш од свог срца и, ако ти и дође помисао слева, треба да кажеш: “Та није моја. Треба да је одагнам.” И готова ствар, завршено.
 
Ако сам, старче, уз много муке одагнала једну помисао слевa, како то да се она поново враћа, када је та тема већ завршена?
 
– Да, тема јесте завршена, али покварењак није завршио. Ђаво никада не умире. Један стари монах је имао обичај да каже: “Ако пса удариш једном или двапут, он побегне. Ђаво никада не бежи. Упорно је ту. Свугде је. Упалим свећу светитељима заштитницима испоснице, само да оде, а демони ми кажу: “Јеси ли за нас упалио свећу?” “Бре, ђубради једна, откуд за вас да палим свећу? За светитеље сам упалио свећу:” “Да, али ми смо те на то приморали”, кажу.
 
Када се, старче, некоме догоди нешто непријатно, па почне да говори: “Зашто, Боже мој, да ми се то догоди? “, да ли тај човек добије помоћ?
 
А. како да добије помоћ! Основно је да човек све тумачи добром помишљу. Само онда му је на добробит. Постоје неки који имају добар мотор, много предуслова за духовни живот, али им је волан погрешно усмерен. Ако окрену волан у правцу добрих помисли, онда настављају у добром правцу.

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.