НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХОВНИ ЖИВОТ – ДУХОВНИ ЖИВОТ У ПОРОДИЦИ
 
Молитва у породици
 
Да ли, старче, цела породица треба да учествује на вечерњој молитви (молитви пре спавања)?
 
– Одрасли треба да се понашају достојанствено. Они треба да читају молитве пре спавања, а малој деци треба да кажу: „Ако желите, останите мало.“ Ако су деца нешто већа, породица већ може да има свој типик: на пример, петнаест минута велики, а два, или пет минута деца, а онда колико сама желе. Ако их родитељи задржавају на целом читању молитава пре спавања, може им досадити. Не треба их присиљавати, јер она још не разумеју моћ и вредност молитве. Родитељи, претпоставимо, могу да једу и пасуљ и месо, или какву год јаку храну. Али када дете још само пије млеко, хоће ли му родитељи рећи да једе месо, јер је добро за јачање? Можда и јесте добро за јачање, али јадно дете не може да га свари. Зато му у почетку дају само мало сока од меса, како би пожелело и други пут да га једе.
 
Старче, понекад су и старији увече толико уморни, да не могу ни молитве пре спавања да измоле?
 
– Ако су много уморни, или болесни, нека изговоре само половину молитава пре спавања, или макар један „Оче наш“. Нека никако не пропусте молитву. То је као у рату. Ако се нађеш увече на неком узвишењу окружен непријатељем, испалиш понеки метак да уплашиш непријатеља да те не би напао. Тако исто и они нека испале понеки метак, да би се „покварењак“[1] уплашио и отишао.
Молитва има велику моћ у породици. Познајем двојицу браће који су успели молитвом да постигну не само да им се не разведу родитељи, који су имали велики проблем у међусобном односу, већ и да се поново заволе, Нама је наш отац говорио: „Не знам шта ћете да радите, али два пута дневно ћете морати да дајете „рапорт“ Богу, како би знао где се налазите.“ Молили смо се пред иконама свакога јутра и сваке вечери, сви заједно: отац, мајка и деца и на крају смо правили метаније пред Христовом иконом. Када бисмо имали неки проблем у породици, молили смо се да се реши. Сећам се, једном када се разболео наш најмлађи брат, отац нам је рекао: „Дођите да замолимо Бога за њега, или да оздрави, или да га узме, само да се не мучи.“ Помолили смо се сви заједно и наш брат је оздравио. Али и за трпезом смо седели сви заједно. Прво бисмо се помолили и тек онда почињали да једемо. Ако би неко почео да једе пре него што се благослови трпеза, говорили бисмо: „Он је заблудео“. Недостатак уздржавања сматрали смо блудничењем. Када свако долази кући када хоће и једе сам, без неког посебног разлога, то представља распад породице.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Старац Пајсије често за ђавола користи поименичени деминутив придева који значи „покварен“ (таууаХ,ак1 = покварењачић, од таууос^покварен, кваран, ужегао).

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *