ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – О ЂАВОИМАНИМ ЉУДИМА
 
Немојте придавати значај речима поседнутих
 
Старче, на шта човек треба да обрати пажњу када разговара са поседнутим?
 
– Да у себи изговара молитву и да се према њему опходи са много пажње и доброте.
 
Да ли се, старче, поседнути сећају шта говоре када имају кризу?
 
– Нечега се сећају, а нечега не. Не знамо како Бог поступа. Понекад дозволи да се сећају, како би постали смерни и покајали се.
А када поседнути затражи нешто, није тешко схватити када то тражи ђаво, а када човеку нешто треба. Једном сам негде срео једну ђавоиману девојку. Она је читала Казанцакиса и веровала у неке богохулне ствари, а резултат тога је био то што је постала ђавоимана. Сасвим изненада ју је ухватио демон и почео да виче: “Пече ме, пече ме!” Њени су је држали да бих је осенио крснима знаком. Потом је викала “Воде, воде!” “Донесите јој воде”, кажем. “Не, не”, кажу ми, “неко нам је рекао да не треба да послушамо ђавола.” “Сада је”, кажем, “ова сиротица жедна. Донесите јој воде.” Могао сам да направим разлику када је ђавола пекло, а када је била у питању права жеђ. Попила је, јадница, две-три чаше воде. “Као да имам ужарено угљевље унутра”, рече, “толико ме пече. И канту воде да попијем, не бих угасила ватру.” Толико ју је пекло.
 
Када виче ђавоимани, како знамо када кроз њега говори ђаво, а када говори човек?
 
– Када говори ђаво, усне се не покрећу на уобичајен начин, него механички. А када говори човек изгледају природно. Када виче ђавоимани док му читају молитве, односно док се други за њега моле, час је сама душа у мукама и обраћа се ђаволу, па виче, на пример: “Одлази, зашто си још увек ту?”, а час ђаво псује човека, или свештеника, или хули на Христа, на Богородицу, на светитеље. Понекад лаже, а понекад, под притиском силе имена Христовог, мора да каже истину. Дешава се и то да понекад ђавоимани говори неке духовне ствари које је некада читао и тако даље. Шта да ти кажем? Има ту свега и свачега. Зато, кад год разговарате са таквим, морате да будете изузетно пажљиви. Немојте придавати значаја ономе што говори. Може да каже, на пример: “Печеш ме.” Ако га заиста печеш, па кажеш “печем га”, печена си. Ако га не печеш, а верујеш да га печеш, дупло си печена. Или, може да се дере “смрдљивице”, а некој да каже: “Ти си чиста”. Ако она у то поверује, готово, изгубљена је. Зато се не играјте са ђаволом.
У један манастир довели једног поседнутог и игуман каже оцима да иду у цркву и да се моле уз бројаницу. Имали сy тамо и лобању светог Партенија, епископа лампсачког и демон се много узбунио. Игуман је наложио да један јеромонах истовремено чита поседнутом молитве за изагнање демона. Онај јеромонах је само наизглед био благоверан, а у себи је био прикривено горд. У свему је био саображен типику. Духовно је саветовао друге, јер је био и образован. Њему, међутим, нико није помагао, јер су се други, из поштовања, кад су и видели да чини нешто што није у реду, устезали да му то кажу. Развио је у себи лажно осећање да је он у манастиру најобдаренији врлинама и тако даље. Ђаво је искористио ту прилику да му тога дана нанесе зло. Употребио је своје лукавство да му остави утисак да он истерује демона из поседнутог. Па је, чим је почео да чита молитву, демон почео да виче: “Пече ме! Зашто ме гониш, немилосрдниче?” и тако је јеромонах помислио да га пече од његовог читања. Међутим, демон је био у неприлици, јер су се остали оци моли, па одговори демону: “Дођи код мене.” Тако је једном рекао свети Партеније једном демону, али он је био свети човек. То је било када је једном демон викао: “Пече ме, пече ме, куда да идем?” па му је светитељ рекао: “Дођи код мене.” Онда је демон рекао: “Пече ме и само твоје име, Партеније!” и напустио је поседнутога. И онај јеромонах је хтео да буде као свети Партеније, али у њега је демон ушао. Од тог тренутка демон је већ био у њему. Годинама се мучио и није могао нигде да нађе мира и спокоја. Одлазио је у свет, па се враћао на Свету Гору. Шта га је, јадника снашло! Дошао је у стање душевног замора и телесне немоћи, са снажном дрхтавицом. И да видите, иако је био добар свештеник, није могао да служи службу Божију[1]. Видите ли шта чини ђаво?
 
Старче, има ли неке везе кафа са реакцијама поседнутога?
 
Када је нервни систем напет и човек попије много шољица кафе, нерви ослабе и нечастиви користи такво стање. Није то зато што је кафа нешто демонско, него зато што ђаво користи њено деловање на нервни систем, па поседнути има јачу реакцију.
 


 
НАПОМЕНЕ:

 1. Види: Старац Пајсије Светогорац: Света Гора и Светогорци. Изд. на српском – Манастир Св. Великомученика Пантелејмона.

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.