НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ПОКАЈАЊЕ ИМА ВЕЛИКУ МОЋ
 
Принудно покајање
 
Старче, авва Исаак пише: „Било које покајање до којег се не својевољно долази не садржи у себи ни радост, нити се сматра достојним да буде награђено“.[1] Како неко може невољно да се каје?
 
– Принуђен је да се каје већ кад је пао у очима других, али нема смирења. Тако ја то разумем.
 
Постоји ли, онда, покајање и без наше воље?
 
– Да. То је принудно покајање. Тражим, значи, од тебе да ми опростиш за неко зло које сам ти нанео, само зато да се извучем од последица, али у себи се не мењам. Лукав човек претвара се да се покајао и долази лукаво да преклони колена са глумљеном добротом, како би обмануо друге. Али и када неко дође да исприча своје грехе духовнику, само зато што се плаши да ће отићи у пакао, и то није покајање. Јер њему није стало до тога да се покаје за своје грехе, већ му је стало само да не оде у пакао! Покајање је истинско само онда када човек прво позна и осети грех на својој савести, да га заболи, да заиште опроштај од Бога и да се потом исповеди. Само у том случају ће стићи утеха Божија. Због тога увек препоручујем покајање, па исповест. Само исповест никада не препоручујем.
Ето, када се догоди земљотрес, човек може да види да се они који имају добру намеру потресу, покају се и мењају живот. Остали, а то је већина, само у том тренутку се освесте, али чим прође опасност враћају се поново старом начину живота. Тако, када ми је неки човек рекао да се у граду у коме живи десио јак земљотрес, рекох му: „Дакле, добро вас је протресао; али да ли вас је пробудио?“ „Јесте, пробудио нас је, пробудио нас је“ каже ми он. „Поново ћете заспати“ рекох му.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Авва Исаак Сиријски, Подвижничка слова, Слово 30

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *