НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ЗАВИСНОСТ ОД НЕБА – ГДЕ НЕ МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЧОВЕК, ПОМАЖЕ БОГ
 
Бог се увек стара за наше добро
 
Бог је по природи добар и за наше добро увек се стара, а када иштемо нешто, даће нам, само ако је за наше добро. Што год је неопходно за спасење душе наше и за очување нашег тела, Бог ће нам нештедимице дати и имаћемо Његов благослов. Што год нам недостаје, било да нас искуша, било да нас заштити, све треба да прихватамо са радошћу, али да то проучимо, како би ам било на добробит. Он зна када и како да устроји своје створење. Помаже на Свој начин у тренутку када је потребно. Много пута, међутим, нејако створење Његово нема стрпљења, јер жели да то буде истога тренутка када заиште, као мало дете када од мајке тражи недопечени колачић и нема стрпљења да сачека да се испече. Ми ћемо да иштемо, бићемо трпељиви и добра Мајка наша, Богородица, даће нам када буде требало.
 
Старче, када помажу светитељи?
 
– Када год затреба да помогну, а не када ми мислимо да је потребно да помогну. Значи, помажу, када је то за нашу добробит. Разумеш? Неки дечак, на пример, тражи од оца мотоцикл, али отац му га не купује. Дечак му каже: „Хоћу мотоцикл зато што се умарам од пешачења, тешко ми је.“ Отац му, међутим, не купује мотоцикл зато што се плаши да му дете не погине. „Купићу ти касније аутомобил“, каже дечаку. Почиње, дакле, да ставља новац у банку, и када их сакупи, купиће сину аутомобил. Тако и светитељи знају када треба да нам помогну.
 
Старче, а како осећамо милосрђе Божије?
 
Милосрђе Божије је утеха Божија коју осећамо у себи. Бог нам тако пружа утеху како се не бисмо задржавали на људској утехи, него како бисмо прибегавали Божијој. Видиш, Грци у Аустралији, примера ради, будући да су се нашли потпуно сами, приближили су се Богу више него остали Грци у туђини, ови у Немачкој, на пример, јер су ови у Немачкој много ближе отаџбини и нашли су тамо и друге Грке. Онима у Аустралији велика невоља је помогла да се приближе Богу. Сви су одавде кренули са једним кофером, нашли су се далеко од отаџбине, далеко од родбине. Требало је да нађу посао, да нађу учитеља за своју децу и тако даље, без ичије помоћи. Зато су се окренули Богу и задржали своју веру. Са друге стране, Грци у Европи, који нису имали таквих проблема, немају такав однос према Богу.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *