НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – ДУХОВНИ ЗАКОНИ
 
Како делују духовни закони[1]
 
Старче, који се закони називају духовним?
 
– Објаснићу ти: као што у природи постоје природни закони, тако и у духовном животу постоје духовни закони,, Рецимо, када неко високо баци некакав тежак предмет, што је већа сила којом га је бацио и што га је више бацио, то предмет са већом силом пада и разбија се. То је природни закон. У духовном животу, што се неко више узохоли, то ће већи бити његов духовни пад, односно, биће у складу са висином коју је досегла његова гордост, па ће се тим више „разбити“. Јер горд човек се успиње, доспе до извесне тачке, а потом падне и разбије нос – „који себе узвисује понизиће се“ (Лк 18,14).[2] То је духовни закон.
Постоји, међутим, значајна разлика између природних и духовних закона: с једне стране код природних закона нема милости и човек не може да их промени, а са друге, у духовним законима постоји милост и човек може да их промени, јер су они у вези са његовим Створитељем и Саздатељем, Многомилостивим Богом. Ако човек одмах схвати докле га је довела његова гордост и каже: „Боже мој, ja немам зашто да се гордим, опрости ми!“ истог тренутка га милосрдне руке Божије узимају и нежно спуштају, па он не примети свој пад. Тако се не повређује, јер је покајањем, које је показао, спречио да му се срце сломи.
Исто то важи и за закон „Сви који се маше за нож, од ножа ће погинути.“ (Мт 26, 52.), који се помиње у Јеванђељу. Ако сам се, дакле, „машио за нож“, требало би ножем и да се искупим. Али ако постанем свестан свога сагрешења, боде ме „ножем“ моја савест и тражим од Бога опроштај, онда престају да делују духовни закони и ја од Бога добијам Његову љубав и мелем.
Дакле, у судовима Божијим, чијој дубини нема дна, видимо да Бог мења став, када се мењају људи. Када неваљало дете дође себи, покаје се и мучи га савест, онда га Отац с љубављу милује и теши га. Није мала ствар да човек може да промени Божију одлуку! Чиниш ли зло? Бог те благо ошамари. Јеси ли рекао „сагрешио сам“? Даје ти благослове.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У својим разговорима са људима о разним проблемима због којих су му се обраћали, старац их је често упућивао на духовне законе, али је о томе и писао у књизи „Старац Хаџи-Георгије Атонски“, стр. 70
  2. Види и Мт 23,12

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *