НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – СТРАШНА ПРЕЛЕСТ
 
Јефтини „дарови“ прелашћених
 
Старче, зашто људи због својих проблема често одлазе прелашћенима?
 
– Зато што ђаво поседује јефтине „дарове“ч који се их лако добијају. Оно што прелашћени говоре људима да чине није тешко чинити, па их тако лако задржавају у њиховим страстима. Уместо да се кају за грехове које чине као људи и да одлазе неком духовнику да се исповеде, налазе неке прелашћене,,а то значи ђавола, и од њега траже да им реши проблеме. После се муче и не схватају да их је ђаво везао за себе да би им заповедао.
 
А како им верују, старче?
 
– Људи су залуђени. Многи говоре да људе изводе на прави пут, а у ствари, ти људи тегле на раменима џак у коме је сакривен ђаво! Предобри Бог, међутим, не допушта му да се у потпуности сакрије. Понекад му вири рог, или реп, па то људи примете и уплашено вичу: „Шта је то? Рог? Реп?“ „Ма не, шта то говорите? То је патлиџан!“, говоре им они да би их преварили и да би им представили ђаволска посла као добра и корисна.
И овамо је дошао један прелашћени са својим друштвом. Повео је са собом десетину људи и изигравао је „старца“. Питам их: „Да ли припадате некој организацији?“ Нису одговорили, „Или неком удружењу?“ Нису одговорили. „Имате ли духовника?“ Ништа. Почели су да праве метаније. Довео их је овамо да их вара, да им после каже: „Били смо код оца Пајсија и он се слаже са нама!“ Разумеш? Није требало да их примим, јер он то после злоупотребљава. Он је изгледао сумњиво, а његови следбеници су деловали залуђено. Јадници су пали на колена.
 
Јесте ли им рекли нешто?
 
– Рекао сам им, али лукави им, када оду одавде, говори другачије. Воза их тамо-амо, па их поново изводи на свој пут.
 
Како, старче, човек да се заштити од прелашћених?
 
Само тако што ће остати у крилу наше Цркве. Разуме се, ако неко почне да следи неког прелашћеног из незнања, Бог га неће напустити. Помоћи ће му да позна своју грешку и да се врати истини.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *