НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – БОЛЕСТ
 
Суочавање са болом
 
Старче, који бол називате неподношљивим?
 
– Онај од кога ти теку сузе! То нису ни сузе покајања ни сузе духовне радости. Где да их сврстамо? Шта мислите?
 
– Зар то није мучеништво, старче?
 
– Тако је, то су сузе мучеништва!
 
Када имам јаке болове, старче, тешко ми је да кажем „Слава Теби, Боже“.
 
– Зашто ти је тешко? Треба да.мислиш шта је све Христос поднео. Батинање, ружење, шибање, распињање! И све је поднео, иако „не учини неправде“ (Иса. 53, 9), за наше спасење. Ати, када имаш болове, треба да говориш: „За љубав Твоју, Христе, бићу трпељива“.
 
– Старче, шта нам јепотребно да превазиђемо бол?.
 
– Потребна нам је храброст, мужевност и снага.
 
А како човек треба да се суочи са неподношљивим болом?
 
– Ако је мирјанин, певањем, а ако је духовни човек појањем… Мој отац је једном имао високу температуру и јаку главобољу. Шта је чинио? Узме и поједе једну слану сардину, попије чашу вина и почне да пева јуначке песме из времена устанка и оздрави! Тако и ми треба да појемо, да се бол забави! И ја сам се једном прехладио и имао сам јаку главобољу, пуцала ми је глава. Почео сам да појем једну много лепу песму и главобоље нестаде. Заиста, појање заједно са умносрдачном молитвом помаже много у таквим случајевима: омекшава душу, јер непрестано страдање и болови оштећују душу, залеђују је. Синоћ нисам могао да спавам од бола. Рекох себи, ако умрем и не осванем, онда ћу имати … велики дан. У оном животу никада се неће смркавати, нити свањивати… Онда сам узео једну… таблету: појао сам тропар светих Четрдесет Мученика. Та… таблета траје целу ноћ! Имају ли лекари такву таблету?
 
Кажу, старче, да се болови ноћу појачавају.
 
– Да, човек је ноћу сам. А током дана болесници воде разговоре, имају друштво итд., па забораве на бол. А ноћу, када остану сами, њихов ум се усмери само на болест и онда им се чини да их више боли. Када смо болесни, увек постоје болови, али циљ је да окренемо дугме на другу фреквенцију, како не бисмо мислили на њих. Jep, ако се не суочиш са болом на правилан начин, двоструко ће те више болети. Ако мислиш о болу, он ће се удвостручити. Са друге стране, добром помишљу, ако се, на пример, сетиш оних који трпе много веће болове него што је твој, или ако мало појеш, заборавиш на бол.
 
Бол нас, старче, обично обавештава да се ешто дешава у нашем оргазму. Ако то знамо, колико пажње треба да му посветимо?
 
– Човек мора да искуша своју издржљивост и да му посвети пажњу у складу с тим. Нарочито треба да пази када остари, јер старом аутомобилу, ако јури истом брзином којом је јурио када је био нов, отпадају точкови, квари се карбуратор… У време када су ме болела крста, нисам могао стојећи да се молим уз бројаницу. Када сам видео да ми се стање мало побољшало, устао сам и молио се стојећи и правио велике метаније, а онда је поново почело да ме боли. Мало сам сео. После рекох: „Хајде да покушам поново.“ Поновило се исто: имао сам болове. А онда више нисам покушавао, али сам имао мирну савест.
 
Не узнемирава ме бол, за који знам, старче, да не потиче од неког акутног стања у организму. Али ако указује на то да постоји неко озбиљно оштећење, онда ме узнемирава.
 
– Пази, бол у крстима, на пример, не мора да значи да у организму постоји оштећење, али слама тело, док остале болове тело може да истрпи.
 
Старче, када трпи тело, да ли тада истовремено трпи и душа?
 
– Када је возач болестан, аутомобил не може да јури. Душа трпи, када у телу постоји бол. Разумеш? Није расположена, као када је тело здраво. Губи на неки начин вољу.
 
Да ли бол, старче, чини људе грубим?
 
– Када се човек не суочава са болом на духовни начин, може да огруби. Али када се са њим суочава на духовни начин, умирен је и добија божанску утеху. После тога болест је славље. Душа се радује, јер ће бити са исповедницима и са мученицима. Свети мученици су заборављали на бол, јер је њихова љубав према Христу била већа од бола и поништавала га је.
 
А да ли се онај који има болове и не суочава се са њима на духовни начин, прочишћава?
 
Мирјанин се чисти, али не и монах.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *