НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ПРАВЕДНОСТ И НЕПРАВЕДНОСТ – ТРАЖЕЊЕ ОПРАВДАЊА УДАЉУЈЕ БЛАГОДАТ БОЖИЈУ
 
Ако не објашњаваш оправдаће те Бог
 
Често се дешава, када ми приговоре, да мислим, старче, да треба да имдам неко објашњење и кажем: „Да, тако је, али…“
 
– Шта ће ти то „али“? То „али“ је… бљутаво, бесмислено и све мења својим рђавим призвуком. Кажи: „Благослови, други пут ћу да пазим.“
 
Али, старче, ако неко извуче погрешан закључак из неког мог поступка, треба ли да му објасним шта ме је навело да тако поступим!
 
– Ако имаш духовне снаге, а то значи довољно смирености, прихватићеш да си скривила и нећеш ништа рећи. Пусти Бога да те оправда. Ако ти ништа не кажеш, рећи ће касније Бог. Видиш, Јосиф (види 1 Мој. 37, 20 и даље), када су га браћа продала, није рекао: „Ја сам њихов брат, а не роб; отац ме је волео највише од све деце.“ Ништа није рекао, а касније је проговорио Бог и начинио га краљем (види 1 Мој. 41, 41). Мислиш ли да Бог то не зна? И ако Бог за твоје добро покаже истину, добро је. Али, ако је не покаже, опет ће бити за твоје добро. Када ти неко нанесе неправду мораш да мислиш да то не чини из зле намере, већ зато што је тако видео чињенице. А онда, ако није имао зле намере, Бог ће му открити, разумеће да ти је нанео неправду и покајаће се. Само ако постоји зла намера, онда му Бог не открива, јер Бог се чује само на таласној дужини смирење – љубав.
 
А да ли је у реду, старче, да тражим објашњење после неког неспоразума?
 
– Са добром, или са рђавом помисли?
 
Са добром.
 
– Ако имаш добру помисао, није потребно да ти онај други ишта објашњава. Ако ти је помисао постала рђава, добро би ти дошло да добијеш некакво објашњење, како ти помисао не би постала још гора.
 
А ако, старче, не објашњаваш да би самога себе оправдао, него испричаш како си се суочио са неком ситуацијом, шта те је мотивисало и тако даље?
 
Није потребно. Најбоље да кажеш „опрости“ или „благослови“ и да не објашњаваш ништа. Изузетно, ако ти траже да даш објашњење, тада треба смирено да испричаш како је било.
 
Када, онда треба неко да да објашњење?
 
– Само онда, када по свему изгледа да ће доћи до неспоразума који ће утицати на друге, тада треба човек да да објашњење, како би помогао да се реши једна непријатна ситуација. Или, када је неко претерано осетљив, а има и мало егоизма у себи, па.може да се потресе ако не пружи објашњење, онда је боље да објасни своје мотиве.
 
Понекад нам је, старче, тешко да направимо разлику између оправдавања и објашњења.
 
Оправдавање не доноси олакшање души, а објашњење доноси олакшање и мир.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *