НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДАНАШЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈА – СПОЉАШЊА БУКА И УНУТРАШЊИ МИР
 
Тиховање је невидљива молитва
 
Свим тим бучним средствима монах одагнава предуслове за молитву и за монашки живот. Због тога се, колико год је то могуће, не треба користити бучним помагалима. Све оно што данас људи сматрају средствима која им олакшавају живот, у суштини не користи том циљу. Монах у таквим условима не може да нађе оно због чега је постао монах.
Тиховање је изузетно важно. Чак и ако се човек не моли, самим тиховањем, он се заправо моли. Тиховање је невидљива молитва, јер је за молитву важно исто онолико колико је човеку неопходно дисање, иако се не види. Онај ко духовно дела, док тихује урања у умну молитву.Знаш шта значи „урања“? Мало дете сe тако умири и опусти у мајчином топлом наручју, не говори. Сједињује се с њом, општи с њом. Због тога много помаже ако је манастир далеко од света, од археолошких налазишта, од бучног живота у свету, па чак и од људи.
Тишина на месту удаљеном од света, уз подвизавање са расуђивањем и уз непрекидну умну молитву, веома брзо доноси и унутрашње тиховање – мир у души – што је неопходни предуслов за духовно истанчано делање. Тек тада човека више не омета никакав спољашњи немир, јер му се, у суштини, само тело налази на земљи, а ум му је на небесима.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *