НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДАНАШЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈА – ПОЈЕДНОСТАВИТЕ СВОЈ ЖИВОТ, ДА ИШЧЕЗНЕ ТЕСКОБА
 
Из световних благодети произилази тескоба овога света
 
Колико се више људи удаљавају од природног, једноставног живота, и што се више окружују луксузом, толико се увећава и њихова тескоба, И колико се више удаљују од Бога, природно је да ни у чему не налазе спокојства. Зато се и врте забринути, чак и око месеца – као каиш мотора око лудог трчка[1], зато што на целу нашу планету не може више да стане сва њихова забринутост.
Из световног лагодног живота, из благодети овога света произилази и тескоба у свету. Формално, површно образовање, стечено уз много тескобе и нервне напетости, свакодневно одводи на стотине људи (чак и малу децу то погађа) на психоанализе и код психијатара, па тако се гради све више душевних болница и има све више психијатара, док многи ти психијатри нити у Бога верују нити душу признају. Сходно томе, како могу такви људи да помогну душама, када су и сами нервно напети и пуни тескобе? Како је могуће човека истински утешити, ако он не верује у Бога и у истинити живот, у живот после смрти, у живот вечни? Када човек проникне у дубљи смисао живота, оног истинског, тада нестаЈе из њега сва напетост и тескоба, долази божанска утеха и он се исцељује. Када би се нашао неко ко би посећивао душевне болнице и читао тамо болесницима авву Исаака, исцељивали би се сви они који би поверовали у Бога, зато што би схватали дубљи смисао живота.
Људи иду да умире; живце или помоћу лекова за умирење или у „јога медитацијама“, док стварно спокојство, које долази онда када се човек смирава, ни не настоје да задобију, а тиме ни божанску утеху. Па и они страни туристи, што долазе из разних земаља и шетају по улицама, по сунцу, по жеги, усред прашине и толике гужве, замисли само шта све не трпе! Какав они притисак у себи имају, чиме они све не гуше своју душу, само што. не препукну, кад овај спољашњи вентил сматрају предахом! Колико ли су само прогоњени од себе самих, кад мисле да ће одахнути у свом том мучењу.
Кад запазимо човека који у себи носи велику тескобу, секирацију и тугу, иако им.а све што пожели – ништа му не недостаје – треба да знамо да му недостаје Бог, На крају крајева, људе мучи и само богатство, зато што их материјална добра не испуњавају – т.о је дупла мука. Познајем људе богате, који све имају, а немају деце и много трпе. Досадно им је да спавају, мрзи их да шетају, и све им је мука. „Добро, кад већ имаш слободног времена на претек, кажем једноме, занимај се духовним стварима. Прочитај један Час, отвори мало Јеванђеље“. „Не могу“, каже. „Учини и неко добро дело, пођи до неке болнице и посети неког болесника“. „Где чак тамо да идем, каже ти, и на шта ће то изићи?“ „Иди помози неком сиромаху из свог суседства“. „Не, ни то ми, каже, не причињава задовољство“. Замисли, има слободног времена, има гомилу кућа, има сва блага, а мучи се! Знате ли само колико таквих људи има? И тако се муче, док не помере памећу. Страшно! А још ако се деси да не раде, пошто живе од прихода који им доноси њихово богатство, е ти су најјаднији. Јер ипак је боље, ако имају макар некакав посао.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. У старим радионицама „лудим точком“ се називао точак који није ништа производио, него је био употребљаван само за заустављање каиша главног точка неке машине.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *