НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДАНАШЊА ЦИВИЛИЗАЦИЈА – ПРЕВИШЕ БРИГА УДАЉАВА ЧОВЕКА ОД БОГА
 
Када се ради спокојно уз молитву рад се освештава
 
Није ли боље, старче, да се посао ради полако, како би човек радио спокојно?
 
– Јесте, јер када човек ради спокојно, задржава своје спокојство и тако освештава цео свој дан. На жалост, никако да схватимо да постајемо нервозни када радимо брзо неки посао. А посао који се обавља нервозно није освештан. Наш циљ не треба да буде да урадимо много и да будемо нервозни, То је демонско стање. .
Рукодеље које се ради спокојно и уз молитву, бива освештано, а освештава и људе који се тим предметима служе и тако има смисла када мирјани траже монашко рукодеље за благослов. Оно, међутим, што се ради у журби и нервозно преноси на друге то демонско стање. Рад у журби и нервози је особина људи који су још много прионули уз свет. Када душе раде узнемирено, свој немир рукодељем преносе, а не благослов. Много утиче човеково стање на његово рукодеље, чак и на дрво! Страшно! Крајњи резултат посла у складу је са стањем у коме се налази човек када нешто ради. Ако је нервозан и гневан, па злослови, неће бити благословено оно што направи. Ако, међутим, поје, умно изговара молитву, његов рад се освештава. Оно прво је демонско, ово друго божанско.
Ако се опходите благочестиво и радите уз молитву, увек освештавате себе и оно што радите. Када је човеков ум уз Бога, његов рад, његово рукодеље се освештава. Рецимо, правим неку кутију и изговарам умну молитву, молим се и истовремено радим у славу Божију. Мој циљ није да правим кутије и да их правим брзо, да направим много кутија и да притом будем нервозан. То је демонско стање. Нисмо зато дошли у манастир: дошли смо да се освештамо и да освештавамо све што радимо, Понекад се осећаш као добра службеница када обављаш своје дужности. А разлог томе је што трчиш да обавиш све послове, а заборавиш да понесеш Христа са собом. Али ако почнеш уз умну молитву, осећаћеш се као Христова слушкиња. Зато послу придодај умну молитву, да се освешташ и ти и твој посао. Знаш ли како Бог благосиља и колика добра и благослове шаље?
 
А када је рад интелектуални, старче, када се, на пример, ради о превођењу, како онда да изговарам умну молитву да би се рад освештао?
 
– Ако је у питању интелектуални рад, ако ти је ум уз Бога, онда се рад освештава, јер живиш окружена божанским зарењем, чак и да не можеш да изговараш умну молитву. При томе много помаже када је човек духовно узнапредовао. Не напреже се тада разумом да схвати смисао, него бива просветљен и налази одговарајуће значење божанским просветљењем.
 
А када нисам духовно узнапредовала а морам нешто такво да урадим?
 
– Онда ћеш тај посао да радиш, али тако што ћеш да се молиш, да тражиш од Бога да те просветли. Гледај да добијеш помоћ, колико год је могуће, из самог божанског смисла [текста који радиш] и да радиш благочестиво. Да сваки сат, или два, направиш паузу од неколико минута и да изговараш умну молитву.
 
У преводилачком послу, старче, има много расејавања. Мораш да преврћеш речнике, да читаш коментаре…
 
– Већ сам много пута рекао: при превођењу од највеће је помоћи проживљавање [текста] уз чисту помисао, која човека чини сасудом благодати Божије, Тада превод божанског текста излази из божанског просветљења, а не из мозга, или из речника, или из налив пера. Хоћу да кажем да човек треба да се узда у оно прво, у божанско, а не у ово друго, људско.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *