НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ГРЕХ И ПОКАЈАЊЕ – ИСПИТИВАЊЕ И ПОЗНАЊЕ САМОГА СЕБЕ
 
Онај ко тачно позна самога себе, поседује смирење
 
Гордост, старче, обично откријем касније, када паднем.
 
– Циљ је да је осетиш пре него што паднеш. Када ти неко каже да си учинила нешто добро, не треба да осећаш задовољство, да се не ухвати, да се не залепи на тебе похвала.
 
Шта ми у томе може помоћи?
 
– Може ти само помоћи то да добро познаш саму себе. Ако човек позна себе, то је еве. Похвале су после као страна тела, не хватају се на тебе. Када неко, на пример, зна да је сиромашак, за њега не може да се закачи помисао да је краљ. А ти, ако мислиш да си принцеза, биће да онда ниси читава.
 
А ако сам од раније спремна да не прихватам похвалу, зар ми то не би помогло?
 
– Тако би требало да буде, али једном ћеш бити спремна, а други пут нећеш. Циљ је да познаш саму себе. Ако човек не позна старог човека у себи, он се не смирује и не може да дође до духовног цепања атома његовог бића како би изишао у духовну орбиту те он остаје у светској орбити.
 
– Може ли да се догоди, старче, да погрешно познам саму себе?
 
– Ма сада не говоримо о заблуди. Онај ко исправно (ваљано) позна самога себе, има смирење. А када се човек смири, сасвим ће се сигурно на њега спустити благодат Божија.
Онај ко чини све што је потребно да би познао самога себе, личи на онога ко копа дубоко да би пронашао руду у дубини земље. Што дубље продире у познању самога себе, то себе види нижим и смирава се, али Божија рука га непрестано узноси. А када је већ познао самога себе, његово смирење постаје стално стање и у њему се настањује благодат Божија, а тада више нема опасности од гордости. Са друге стране, онај ко не копа у своје дубине, прикрива непрестано своје смеће, расте у својим очима, буде накратко на тим висинама заједно са својом гордошћу, а онда потоне.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *