НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – БОЛЕСТ
 
Служење болеснима
 
Синоћ када сам пошао у храм на бдење, видео сам са стране једног оца са дететом, инвалидном девојчицом. Приђох им, загрлих девојчицу и пољубих је. „Ти си анђео“, рекох јој, „знаш ли?“ А оцу рекох: „Велика је част за тебе што служиш анђела. Радујте се јер ћете обоје отићи у рај.“ Обома се лица озарише од радости, јер су осетили божанску утеху.
Они који служе болесне, инвалиде итд., са љубављу и трпљењем, ако имају грехове, бришу их својим жртвовањем. Ако немају грехове, достижу до светости. Једном ми је једна жена причала неке чудесне догађаје из свог живота. Био сам у недоумици јер то су биле ситуације које сусрећемо у житијима светитеља, а она је била сасвим обична жена. Када ми је рекла како је провела већи део свог живота, увидео сам да се цео њен живот састојао од жртвовања, Од младости је неговала болеснике, јер су у њеној родитељској кући боравили болесни бака и деда. Када се удала, живела је са свекром и свекрвом, који су такође били болесни. Потом јој се разболео муж. Остао је непокретан, па га је неговала. Читав свој живот та жена је провела негујући болесне. Све те године је чезнула да чита, да оде на бдење, али није имала времена. Али пошто је имала оправдање, Бог јој је на крају подарио Своју благодат.
 
Старче, неки људи постају ћудљиви када се разболе?
 
– Да, то се дешава, али здрави треба болеснима да дају за право мало узнемиравања, мало гунђања, или ћудљивости, јер је то природно за болесне. Ко се није разболео, не може да разуме болесника, јер не зна шта су болови, па им је срце мало грубо.
Они који служе болесног човека, непокретног човека, морају да буду изузетно пажљиви да не би изазвали њихово незадовољство.
Може да се деси да им служе годинама, али ако их на крају једном изазову да гунђају, губе све. Веома је тешко да душа са роптањем оде са овога света. Али и њих ће после лукави да мучи, да им тобож’ олакша савест.
 
Старче, када служиш неког болесника, не слама те само умор, него и жалости бриге, јер видиш неког свог како се полако гаси.
 
– Да, али и Бог се за њих брине! Видиш, када се разболи један члан породице, цела породица пати. А ако је случајно отац породице у питању и не може да ради, цела породица је несрећна и пати. Забринута је, „хоће ли отац да поживи, или неће да поживи?“ Он се мучи, али муче се и остали. Ако се он гаси, гасе се сви око њега. И мајка онда мора да ради више. Да се стара за децу, да иде у болницу да пази на болесника. Хоћу да кажем, када.се неко разболи од неке тешке болести, па и сам трпи, умара се и жели да умре, али и његови који га служе, брину се, жалосте се, муче се и умарају. И што су више везани и што се више воле, Бог на крају допушта да се још више муче и болесник и они који се о њему брину, све док не стигну дотле да кажу: „Нека га узме Бог, да се одмори“ – али да се одморе и они. Видите, када се породица много воли међусобно и родитељи умру из чистог мира, без болести и не муче се ни они ни њихова деца, јер није било потребно да их негују, бол због растанка за децу је, веома болан.
 
Колико душевни чинила и може да утиче на телесно здравље?
 
– Када је човек душевно добро, ублажава се телесни бол. Када није душевно здрав, рђаво душевно стање нарушава његово телесно здравље. Узми за пример болесника који болује од рака и од њега су лекари дигли руке. Ако верује у Бога и ако се налази у здравој духовној атмосфери, може дуже да поживи, а са друге стране може да копни од бриге и жалости и да се угаси у року од неколико недеља. Понекад неко може са медицинске тачке гледишта да буде здрав, да анализе не показују ништа, али да има нешто што га је душевно унаказило. У том случају није истински здрав. Јер већина болести настаје од потиштености. Сви људи имају неку болну тачку. Некаква брига може некога да удари у стомак, другога у главу.
Најбољи лек за неку болест је духовна радост, јер она у души шири благодат Божију. Духовна радост има највећу исцелитељску моћ за све болести. Она је божански мелем који зацељује ране, а потиштеност и бриге их надражују.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *