ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ОДГОВОРНОСТ ЉУБАВИ – ДЕЛАЊА РАСУДНОШЋУ И ЉУБАВЉУ
 
Божанско просветљење је најважније
 
Често ми се деси да кажем некоме: “Уради како те Бог просветли.” Кад кажем “како те Бог просветли” подразумевам да ствари треба сагледати под призмом божанског просветљења, а не под призмом људске логике. Да не мисли да je оно што га успокојава истовремено и просветљење Божије.
 
Старче, како се стиже до божанског просветљења?
 
– Ако очистимо зарђале каблове, стари човек може постати добар проводник, па кроз њега лако пролази благодат Божија и човек прима божанску светлост благодати. У супротном долази до кратког споја и благодат не дејствује. Суштина је у томе да човек пази да га не напусти благодат Божија, како би имао божанско просветљење. Јер ако нема божанског просветљења, све нам је узалуд.
Шта све није доживео Христос од Својих ученика пре него што их је осенила благодат, јер су били од овога света! Пре Педесетнице апостолима је од Бога било дато да дејствују на неки начин и да поМажу свету. Ипак, нису још имали божанско просветљење које су добили тек на Педесетници. Иако им је Христос говорио да ће ићи у Јерусалим и да ће Син Човечији бити распет итд., они су мислили да ће се, када уђе у Јерусалим, зацарити. Размишљали су чисто људски. Зато су се и распитивали ко ће седети десно а ко лево од Христа. Дошла је и мати синова Зеведејевих и замолила Га да када џостане цар, једног њеног сина посади на Своју десну, а другог на леву страну (Мт. 20, 1721)! Али од времена Педесетнице, кад им је Христос послао Утешитеља, Светога Духа, добили су трајну божанску благодат. Пре тога само су неколико пута имали просветљење Божије: то је било као да им ее пунила батерија, а онда поново празнила. Поново је требало да је “укључе у струју” да би се напунила! Поново ее празнила, па поново у етрују! Када им је послао Утешитеља, више није било потребе за… “струјом”.
Није да смо ми данас бољи, а да су они били гори, него ми живимо у време благодати и зато нам неће бити блаже суђено. Крштени смо, имамо Утешитеља, имамо све. Пре него што је Христос распет, ђаво је, на неки начин, имао власт и лако је заводио људе. После распећа свима је од Христа дата моћ да приме божанско просветљење. Христова жртва нас је ослободила. Крштени смо у Његово име. “Струју” стално држи “укљученом”. Сада смо ми постали узрок што “струја” божанске благодати не пролази, јер допуштамо да нам “каблови” зарђају.
 
Старче, који су предуслови неопходни да би се Свети Дух настанио у човеку?
 
– Подвижнички дух, смирење, усрдност, племенитост, жртвовање. Ако нема благодати Божије човек је духовно онеспособљен. Свети Дух је светлост, божанска светлост. То је основа свега. Ако човек не види може да Се удари у прозор, да падне са неке литице, или у јаму, или у глиб, па чак и у септичку јаму. Не види куда иде јер је лишен светлости. Али ако мало види чува се; ако види мало више, може да избегне све те опасности и безбедно корача. Само, да би светлост дошла, мораш пожелети да изађеш из таме. Чак и када људи виде мало нејасно, неће пасти и Бог се неће жалостити. Ако се било који отац жалости када му деца падну у блато, у трње, са литице, колико се тек жалости Бог!
Сво зло, које се дешава у свету долази због одсуства божанског просветљења; А кад нема божанске светлости човек је у мраку. У том случају се дешава да један каже: “идемо овуда”, други: “не, ја знам боље, ићи ћемо онуда”, трећи опет: “ма, туда”. Свако мисли да је у праву. Дакле, сви желе добро, али се налазе у тами и не могу да се споразумеју. Кад не би било таме људи се не би препирали него би увиђали најбољи пут и њиме ишли. Хоћу да кажем како сви могу да имају добро настројење, али будући да постоји тама појављују се многе препреке и у друштву и у Цркви. У Цркви, барем, већина људи нема рђаво настројење, али недостаје божанско просветљење. Боре сеза добро, али на крају како завршавају? Зато од Бога треба тражити барем мало божанског просветљења, јер се иначе спотичемо као слепи. У божанској Литургији кад свештеник каже: “Твоје од твојих…” молим се да Бог просветли људе да би видели. Мало само кад би их просветлио Бог, нестала би тама и људи се не би духовно сакатили. И други псалам, који је св. Арсеније Кападокијски читао: “да просветли Бог оне који доносе одлуке”, ја бих читао: “Да просветли Бог све оне који имају власт, а затим да просветли јерархију и све црквене оце и да задобију Духа Светога, да би помогли свету.” Чак и једнога да просветли а остале да учини пријемчивима, знате ли како би добро било? Једну реч да каже неко на власти, све се мења. Људи имају несагледиву потребу за божанским просветљењем.
Добри Бог дарује просветљењем Својим оне који имају добро произвољење. Један адвокат ми је испричао случај на коме је радио. Манастир је послао једног монаха са пет стотина лира да купи неко имање. Он оде да пита неког посредника и овај му рече: “Остави новац код мене да га не носиш наоколо.” Монах му тако остави новац. “Како је добар овај човек”, рече монах са добром помишљу, “скинуо ми је бреме.” Када се вратио код посредника, овај му не даде оних пет стотина лира и још му поврх тога рече да је он њему дао осам милиона! Онај монах, несрећник, размишљао је како да се врати у манастир. Дао је пет стотина лира, није добио ништа, а поврх тога онај од њега тражи осам милиона. Случај је завршио на суду. На расправи је адвокат био надахнут и поставио је велики број питања, па је доказао да посредник, не само што није ништа дао монаху, већ и да је од њега узео и лире. Код оног адвоката сам разабрао духовно стање попут оног у коме је био пророк Данило! Пошто је поседовао страх Божији, Бог га је просветлио и он је поступио ваљано.
Основ свега је просветљење Божије. И ако дође божанско просветљење, онда се човек осећа спокојно, то делује на његову околину, а он сам духовно напредује. Зато кажем да су добре Сијалице, и оне са много свећа, добри су проналасци човековог мозга, али изнад свега је божанска светлост благодати Божије, која просветљава човека. Човек, који поседује божанско просветљење, све види јасно, делује без колебања, не замара се, а и другима помаже.

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.