НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ДУХОВНИ ЖИВОТ – ДУХОВНИ ЖИВОТ У ПОРОДИЦИ
 
Вежбање [подвизавање] у врлини унутар породице
 
– Старче,како отац породице може да се вежба [подвизава} у врлини!
 
– Бог за то пружа прилике. Али многи, иако од Бога траже да им пружи прилику, како би се вежбали [подвизавали] у врлини, ропћу када наиђу на неку тешкоћу. Понекад, на пример, добри Бог, од своје бескрајне љубави, да би се муж огледао у смирењу и трпљењу, одузима благодат Своју од жене и она почиње да бива себична и груба према њему. Онда муж треба да се радује и благодари Богу због прилике коју му пружа да доспе до светости, а не да гунђа. Или мајка тражи од Бога да јој подари трпељивости. Дође дете и, тек што је поставила сто да ручају, повуче столњак и све падне на под. То је као да је дете рекло мајци: „Мама, буди трпељива!“…
И уопште, тешкоће које данас постоје у свету захтевају од свих, који желе да живе бар мало у складу са духовношћу, да буду на опрезу. Као што људи кад, сачувај Боже, избије рат, морају да буду на опрезу, исто тако, чини ми се, морају сада да буду опрезни сви они који се труде да живе духовним животом. Ето, колико тешкоћа имају она јадна деца која су у Цркви! Међутим, рат који воде против ружне околине у којој живе, помаже им да буду на неки начин будна. И видиш, у време мира, када не постоје велике неприлике, већини људи попушта опрез, иако би требало баш тај мир да искористе за духовни напредак, да се труде да искорене своје мане и да однегују врлине.
У духовном животу много помаже молитвено тиховање. Добро би било кад би човек у току дана имао бар сат времена за тиховање. То му је потребно како би могао самога себе да испита, како би познао своје страсти и како би се борио да их одсече, да очисти своје срце. Било би веома добро када би у кући постојала нека мирна просторија у којој би могла да се направи атмосфера келије. Онда би у њој „у тајности“ (Мт 6, 4), могао да обавља своје духовне дужности, да чита, да се моли. Када молитви претходи мало читања духовних штива и богомислије, много помаже, јер тако се и душа загрева и ум се преноси на поље духовности. Зато, кад је неко много растрзан током дана, добро је да.има десет минута за молитву, макар два минута нека чита нешто што може да га дирне, како би одагнао осећање растрзаности.
 
– Зар није, старче, помало тешко да се све то чини у свету?
 
– Није. Има мирјана који живе веома духовно, као да су подвижници. Они посте, врше своје правило, моле се уз бројаницу, праве метанију, иако имају децу и унуке. Недељом одлазе у цркву, причешћују се и поново се враћају у своју „келију“, баш као пустињаци, који недељом одлазе у средишњи храм и после се поново враћају у келије свом молитвеном тиховању. Слава Богу, има много таквих душа у свету.
Ето, баш познајем једног таквог оца породице, који се моли умносрдачном молитвом, било где да се нађе и непрестано има сузе при молитви. Његова молитва је постала самоделатна, а сузе су му слатке, то су сузе божанске сладости. Сећам се и једног радника звао се Јанис – тамо на Светој Гори, који је напорно радио: радио је за двојицу. Рекао сам му да изговара умну молитву док ради и полако је стекао навику. да се моли. Једном дође код мене и рече ми да осећа велику радост када изговара молитву. „Осладила ти се“, рекох му. Убрзо сам сазнао да су га убила двојица пијанаца. Толико сам се растужио! После неколико дана, неки монах је тражио неки алат, али га није могао наћи, јер га је Јанис негде спремио. Те ноћи му се у сну јави Јанис и рече му где је оставио оно што је монах тражио. Он је, дакле, достигао до такве духовне висине, да је могао да, помаже из оног живота..
Духовни живот је тако једноставан! Ако човек заволи Бога, ако позна Његову велику жртву и Његову добродетељност и ако са расуђивањем приступи угледању на светитеље, веома брзо достиже до светости: довољно је да се смирава, да постане свестан своје ништавности и своје велике неблагодарности према Богу.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *