НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – ТЕЛЕСНИ НЕДОСТАТАК ЈЕ БЛАГОСЛОВ ОД БОГА
 
Небеска плата за телесни недостатак
 
Када имамо неки телесни недостатак, ако поседујемо трпљење и не жалимо се, онда имамо већу плату. Зато што сви инвалиди већ имају добит. Глув човек има чек у трезору Божијем од глувог уха, слеп човек од слепог ока, хром од хроме ноге. То је велика ствар! Ако се још мало боре против душевних страсти, добиће и венац од Бога. Видиш, ратни инвалиди добијају пензију, а добијају и одликовање.
Онај ко поседује лепоту и здравље, а не бори се да одсече своје мане, Бог ће му рећи: „Науживао си се у животу свог добра, своје лепоте и здравља! Шта ти ја сада дугујем? Ништа.“ Али онај ко има неки телесни недостатак – било да се тако родио, било да га је наследио од родитеља, било да га је стекао касније – треба да буде срећан, јер има добитак у оном животу. А ако није ништа скривио, имаће чисту небеску плату, без пореза. Није мала ствар да неко целога живота не може, на пример, да пружи ногу, да не може да седне, да не може да прави метаније итд. У оном животу Бог ће му рећи: „Дођи, чедо моје, седи слободно вечно у овој фотељи.“ Зато кажем, камо среће да сам се родио ментално заостао, слеп или глув, имао бих шта да добијем од Бога.
Инвалиди ће, ако се не жале, него смерно славослове Бога и живе у Његовој близини, имати боље место у рају. Бог ће их уврстити међу исповеднике и мученике, који су дали зарад љубави Христове своје руке и ноге и сада у рају непрестано побожно љубе Христове ноге и руке.
 
А ако је неко, старче, на пример, глув и чангризав?
 
Зановетају и мала деца. Бог на много тога не обраћа пажњу. Видите, добри родитељи воле сву своју децу једнако, али посебно обраћају пажњу на слабу и немоћну. То исто чини и Бог, наш добри Отац, за Своју децу која су немоћна телесно, или духовно, довољно је да имају добру вољу и да Му дају право да дејствује у њиховом животу.
 

<< претходна    [ садржај ]    следећа >>

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *