НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ
 
Саглашавање са помишљу
 
Зашто ми, старче, умом пролазе разне зле помисли у манастиру? У свету није било тако. Да ли ја то допуштам?
 
– Не, душо хришћанска! Нека их, нека долазе и одлазе. Да ли те, можда, авиони који прелећу изнад манастира, па ти ремете мир и тишину, питају да ли могу да прелећу? Тако и зле помисли. Не очајавај. Те помисли су ђаволова топовска ђулад. Она су као птице селице које изгледају лепо када лете небом, па ти се допада да их гледаш. Ако, међутим, слете, направе гнездо на твојој кући, па после се излегу птићи, а птићи ти после прљају кућу.
 
Али зашто да ми долазе такве помисли?
 
– То је ђаволов посао. Али има у теби и талога: још није дошло до очишћења. Али све док их ти не прихваташ, ниси одговорна. Пусти псе да лају. Немој се много бацати камењем на њих. Јер што више камења бацаш на њих, то они више лају, а од те гомиле камења подићи ће „манастир“, или кућу, зависи… па је после тешко да је срушиш.
 
Када, се онда, старче, саглашавамо са помислима!
 
– Када их сисаш као бомбону. Потруди се да не сисаш помисли које ти долазе споља обавијене шећером, а унутра су отров, па после падаш у безнађе! То што помисли пролазе човековим умом није узнемиравајуће, јер само Анђелима и савршенима не пролазе зле помисли умом. Узнемиравајуће је када човек искрчи и поравна један део свога срца и пусти да унутра слећу ђаволови авиони. Ако се једном и то догоди, исповеди се сместа и посади на јалову крчевину плодоносно дрвеће, па га негуј, како би ти срце поново постало рај.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *