НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – МАГИЈЕ
 
Када магија успева
 
Старче, да ли магија увек успева?
 
– Да би магија успела, човек треба ђаволу да да повода. Треба, значи, да му да озбиљан разлог и да није заштићен покајањем и исповешћу. Чак и лопатама да бацају магије на онога ко се редовно исповеда, оне се не примају, не успевају. Јер када се човек исповеда и има чисто срце, не могу магови да делују заједно са ђаволом и не могу да му нашкоде.
Једном је у колибу дошао неки средовечни човек, са таквим изгледом… Чим сам га, још из далека, видео, било ми је јасно да је под утицајем демона. „Дошао сам да ми помогнеш“, рече ми, „помоли се за мене јер већ има година дана како трпим ужасне главобоље, а лекари ништа не могу да нађу“ „Имаш демона“, кажем ја њему, „зато што си ђаволу дао повод да те напада.“ „Нисам ништа учинио“, каже он. „Ниси учинио ништа?“ – кажем му. „А зар ниси изневерио једну девојку? Е, она је отишла и бацила чини на тебе. Иди и затражи опроштај од те девојке, после тога се исповеди, а ја ћу да ти очитам молитве за изагнање демона, па ћеш поново бити здрав. Ако ти ниси схватио свој грех и ниси се покајао, сви духовници на свету да се окупе и да се помоле, демон неће отићи.“ Када дођу такви људи, са таквим ставом, разговарам са њима сасвим отворено. Њих треба продрмати да би дошли себи.
Један други ми је рекао да његова жена има демона. Непрестано прави невоље по кући. Устаје ноћу, буди их, прави по кући дармар. „Да ли се ти исповедаш?“ Питам га. „Не“, каже он. „Вероватно сте ђаволу дали повода“, кажем, „то се не дешава из чиста мира.“ Напослетку смо открили да је био код једног хоџе који му је дао нешто да попрска по кући за срећу, како би му посао ишао боље, а он томе није придавао никакав значај. Тако се ђаво уселио у његову кућу.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *