НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – ВЕРОВАТИ СОПСТВЕНОЈ ПОМИСЛИ
 
Веровање сопственој помисли почетак је прелести
 
Старче, када се љутим, постанем као оркан, не могу да се уздржим.
– Зашто не можеш да се уздржиш?
 
Зато што верујем cвojoj помисли.
 
– Е, у том случају ти имаш своје вјерују, свој символ вере!… Томе је крив егоизам. Немој да оправдаваш своју помисао. Будаласту помисао треба сама да одбациш, да је не прихватиш.
 
Акако да знам да је нека помисао будаласта?
 
– Е, ако то не знаш, повери је игуманији и одбацићеш је тако што ћеш послушати све што ти она каже. А када духовни човек верује својој помисли, то је почетак прелести. Помрачује му се разум од гордости и може да западне у прелест. Боље би било да полуди, јер би му се тада блаже судило.
 
А зар ту, старче, нема места помоћи од других?
 
– Да би му се помогло у таквом стању, мора и сам себи да помогне. Мора да схвати да веровање у помисао која му говори да је, на пример, најбољи од свих, да је свет и тако даље, представља прелест. Таква помисао не одлази ни под претњом оружјем, ако је сам човек задржава. Човек мора да се смири да би отишла. Понекад траже од мене да се молим у таквим случајевима. Како да се молим, када онај у себи има ђаволов фитиљ, па ће поново да плане. То је као да неко држи у рукама детонатор мине и тражи да му помогнеш да не погине од њене експлозије.
 
Старче, ја сам постала својеглава.
 
Ко то каже? Твоја помисао? Пратим те са Свете Горе. Мој ум је на своме месту. Ниси постала својеглава. Али ако поверујеш својој помисли, постаћеш. Не веруј својој помисли, нити ако ти каже да ништа не ваљаш, нити ако ти каже да си светица.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *