НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – ДУХОВНИ ЗАКОНИ
 
Миљеници Божији
 
Неки људи, упркос томе што су се покајали за неко своје сагрешење и упркос томе што им је Бог опростио, и потом су престали да делују духовни закони, они ипак не заборављају своје сагрешење. Упорно ишту од Бога да у овом животу буду кажњени за тај свој грех, како би се искупили. Пошто, дакле, инсистирају, добри Бог им испуњава њихову усрдну молбу, али је са каматом чува као плату у Својој небеској благајни у рају. Ти људи су миљеници Божији, они су најусрднија деца Божија.
Ево, на приМер, шта пише у Духовном лугу[1] о авви Пимену пастиру: Једном приликом му дође у посету неки човек и затражи да му пружи гостопримство у његовој келији. Како авва није имао довољно простора за то, смести посетиоца у келију, а сам оде и проведе ноћ у некој пећини. Ујутро, када се вратио, упита га посетилац: „Како си провео ноћ, авва? Да ти није било хладно?“ „Није, добро сам провео ноћ. Ушао сам у једну пећину и затекао тамо једног лава како спава. Легох и ја и наслоних леђа њему на гриву. Од његовог даха у пећини је било као у пећници, па ми није било хладно.“ „Зар се ниси плашио да те лав не поједе?“ упита га посетилац. „Нисам“, рече му авва, „али знај да ће мене звери појести.“ „Како то знаш?“ „Ја сам у свету био пастир“, рече му авва, „и једном, када сам напасао стоку, моји пси раздераше неког пролазника, а ја сам био немаран, иако сам могао да га избавим. Отада непрестано иштем од Бога да ме поједу звери. Верујем да ће ми Бог ту жељу испунити! И заиста, тог авву су појеле звери. Али у оном животу такви људи ће имати посебне повластице.
 
Читала сам, старче, у коментарима неке отачке књиге да човек, када почини неки грех, треба да буде кажњен, како би платио за зло које је учинио.
 
– Не, то није тако. Ако се човек покаје, не бива кажњен: Христос га помилује. Човек треба да буде веома опрезан код коментара, јер неки коментатор може да буде добар, али да ипак понекад да погрешна тумачења. Ако човек није сигуран да је коментатор добар, боље је да прочита само штиво. И мени је неко рекао да су пророка Исаију престругали тестером, јер је требало да буде преструган због греха народа. А у ствари, он је сам молио Бога да буде преструган тестером због греха народа и Бог се приклонио његовој молби због његове велике љубави коју је гајио према народу. Али, за сваки потез тестером Бог би га овенчао једним венцем. Потребно је знати неке ствари, како би се разумеле неке друге ствари. Авва Пимен, о коме сам малочас говорио, могао је да разуме пророка Исаију – иако су сe њихови случајеви међусобно много разликовали, јер је у случају пророка Исаије било у питању жртвовање за народ.
 
Постоје ли, старче, и у наше време такви случајеви?
 
Постоје, разуме се. Сећам се једног догађаја који се збио када сам био у манастиру Филотеј. Један монах је, док је био у свету, спалио једног Турчина у пећи, зато што је заклао његовог оца. После се покајао, дошао на Свету Гору и постао монах. Међутим, дању и ноћу је молио Бога да допусти да и он буде спаљен. Једном приликом избила је ватра у манастиру. Ја сам тада био водоноша. Пунио сам посуде с водом и трчали смо сви да гасимо ватру. Напослетку смо тог монаха пронашли спаљеног. Никада нећу заборавити тај призор… Шта се догодило? Имао је тада већ осамдесет и пет година, а служио га је један монах коме је било седамдесет пет. Онога дана, како би му мало ублажио реуматичне болове у ногама, истрљао му је ноге петролејом и ушушкао га поред огњишта. Скочио је, међутим, угарак од дрвета, планула је ватра, он је изгорео, а ватра је захватила цео манастир. Много сам се ражалостио због тог догађаја. Никако нисам могао да се умирим! После ми је, духовник рекао: „Не жалости се: он је тражио од Бога да изгори, како би се искупио: то је био дар Божији.“
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. „Духовни луг“ аутора Јована Мосха, у издању манастира Ставроникита, Света Гора 1983, стр. 182.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *