ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ПОУКЕ ЗА СПАСЕЊЕ ДУШЕ
БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ СТАРЦА ПАЈСИЈА
(1924-1994)
 
Из књиге:
Житија и поуке савремених стараца
 
Духовни бисери
 
– Свет се сада бави свим другим темама, осим самим собом… Ђаво, видите, започиње посао, свакоме даје рукодеље.
– Када исправим самога себе, исправља се један део Цркве, а онда можемо да се споразумемо…
– Да би човек у себе примио знање Божије, треба да се уништи знање по свету. Постани простодушан као дете. “Знање надима” (1 Кор 8,1).
– Немојте да читате новине и да гледате телевизију. Често и верски часописи наносе штету хришћанима, јер буде љутњу против личности и уопште изазивају збуњеност. У свему треба бити опрезан. Читајте отачке књиге. v
– Када се човек ослободи тескобе, онда пружа спокојство свим људима.
– Човек се прво сав предаје Богу, а затим га Бог чисти и предаје људима…
– Када човек доживљава Христа, осећа радост.
– … Ђаво је господар испразности, световних ствари. Човек који је своје срце предао испразностима, налази се у ђаволовом поседу, а датога није свестан. Ђаво није господар света. Ђаво влада онима који имају световну мудрост. Човек треба да одвоји своје срце од световног и испразног и после његово срце само, без напора, одлази Христу.
– “… Можеш ли тихо да радиш на себи? То је то. Потом ће те благодат Божија осенити, било да то желиш, или не желиш. То ће ти много помоћи. Рад на себи није расипање времена.
– Сви они који живе световним животом, уместо блага сакупљају тескобу.
– Велика је ствар када човек другога осећа својим братом.
– Христос поседује тајинствене начине да награди људе када чине Његову вољу.
– Удобан живот онеспособиће људе.
– Без напора и борења нема светости.
– Живите непрестано славословећи Бога и благодарећи Богу. Највећи је грех неблагодарност.
– Да би човек духовно напредовао, за то треба да постоје предуслови. Мора да поседује смирење и љубав, а срце мора да му буде чисто. Када поседује смирење, поседује божански магнет, задобија благодат Божију. Видите, благодат је дата смиренима. То је по правилу тако.
– Према свему се односите са добрим помислима. Другачије не бива.
– Човек мора да се стави на место другог, како би могао да састрадава…
– Ако у свој ум не доводимо добре помисли и не успемо да успоставимо у себи спокојство, чак и да се у пустињи затекнемо, нећемо моћи да нађемо безмолвије…
– … Колико год можете, са радошћу и славословљем се суочавајте са свим искушењима, размотрите њихов најдубљи смисао, како бисте нашли мир у овоме свету.
– … Када тражимо своје право, губимо све. Губимо и свој мир и своју плату.
– Када неко има неку болест, онда може да разуме бол другога. Бог нам даје болест да се одужимо, или да стекнемо благо.
– Људи наше епохе имају други типик, од греха су начинили моду. Нека нас Бог помилује.
– … Човеков ум треба да буде заузет молитвом, а не да лута по испразностима.
– … Твоја молитва за болесног помоћи ће му само онда, ако он има намеру да постане бољи.
 
Утицај телевизије
 
Старац је говорио о томе како телевизија делује на хришћане. “Телевизија чини велико зло. Испричаћу вам једну причу; па да видите тачно шта ce дешава. Био једном један старац од 84 године, који је пре него што му је умрла жена, живео лепо и добро, а имао је и исповедника. Чим му је умрла жена, много се ражалостио и да би то заборавио, препустио се гледању телевизије. Није прошло ни два-три месеца од старичине смрти, старац затражи да се ожени. Његов духовник није могао да га уразуми и да га убеди да је то што тражи неразумно и смешно. Тај старац је дошао на Свету Гору у моју колибу. Од Кареје довде требало му је четири сата! Поверио ми је своју помисао и ја сам му рекао да поживи мирно са својом децом и да не помишља на женидбу. Али он је претрпео унутрашње оштећење и ја никако нисам могао да га убедим шта год да му кажем. Чак се и увредио и рекао ми: “Знаш ли, оче, да имам право да узмем још две жене.” Онда више нисам могао да издржим. Рекао сам му да иде да га моје очи више не виде. Одведе га један монах у Кутлумуш. Видите ли, какву штету чини телевизија?”
А једном другом приликом старац рече: “Телевизија чини велико зло и зато немојте да је пратите. Вести можете чути и на радију…” Други пут опет рече: “Она чини велико зло, највећу катастрофу. Телевизијски апарат зрачи зраке штетне за људски организам. Дошло је до телесних оштећења код мале деце, због тога што су њихове мајке у трудноћи гледале телевизију. Човек се стиди да сагреши пред другим људима. Али то није тако и са телевизијом. Грешни филмови и грешни призори приказују се без стида. Телевизија је демон.
 
Сусрет са јеретицима
 
Старац је приповедао: “Једном дођоше к мени двојица католика. Један је био у поодмаклим годинама и био је образован. Можда је био некакав секретар у Ватикану, или новинар. Не знам тачно, нисам желео да покажем велико интересовање. Један ми рече: “Хајде да заједно кажемо Оче наш.” Да бисмо то изговорили заједно, рекох му, требало би да се сложимо у учењу. Међутим, између вас и нас постоји велики јаз. Онда ми рече: “Зар су само православни блиски Богу и зар ће само православни да се спасу? Бог је свуда на свету.” Да, рекох му, можеш ли ти да ми кажеш и колико је света блиско Богу? Међу нама, дакле, постоје разлике. Сви смо, разуме се, деца једнога Оца, али нека бораве у кући, а нека остају напољу.”
 
Беседе за спасење
 
“Слушајте. Душевне болнице биле би празне кад би се хришћани исповедали православно, чисто и искрено, смерно и са послушношћу, духовнику који поседује расуђивање, па нека је мало и строг. Па после да се достојно причешћују. Онда никога не би мучила тескоба, проблеми са великим искушењима. Треба да знате да све потиче од егоизма, непослушности и рђавих помисли. Послушност је живот, непослушност је смрт.”
Највећа и најважнија човекова дужност је да свом својом снагом љуби Бога, а затим свог ближњега, сваког свога ближњег, а највише свог непријатеља. То су најважније заповести. Ако волимо Бога, колико треба, држаћемо се и осталих Његових заповести. Али ми не волимо Бога колико треба, нити своје ближње. Ко се данас занима за другога? Нико. Све за себе, а ништа за другога и због тога ћемо одговарати. Зато што нам Бог, Који је сав љубав, неће опростити ту нашу равнодушност према ближњему.
Предобри Бог, као наш брижни Отац, штедро нас дарива Својим добрима како бисмо их делили са онима којима су потребна, али ми задржавамо све за себе. То нам Бог неће опростити: одговараћемо због своје безосећајности и окорелог срца.
Често од Бога тражимо сад ово, сад оно, а он нам не одговара на наше молбе. Да би нам Бог одговорио на нашу молбу и да би нам дао што год од Њега затражимо, треба пре свега да поседујемо смирење, које ми немамо. Сви ми, и млади и стари поседујемо велики егоизам и не допуштамо да нам се било на шта укаже, не допуштамо никакве примедбе. Ми све знамо, ми смо сви мудри. Када нама влада егоизам, због најмањег разлога рађа се велика свађа. Отварамо врата сатани, он улази у породицу и разара је. Што год у том тренутку видите и чујете, не обраћајте пажњу, јер то не помаже, само разгара ватру. Само будите трпељиви, молите се и тек када се онај други умири, биће разумевања. Рибар не излази у риболов по невремену, него чека да се море умири. Велико смирење је простодушност.

13 Comments

 1. Слава Богу!
  И хвала на вашем труду који сте уложили за овај сајт

 2. Ja sam katolik, a volim pravoslavnu duhovnost…puno toga proizlazi iz misli, znam to jako dobro… misli su nam često napadnute zlodusima ( otac Tadej)…i…NEMA NEKE ZNAČAJNE IZMEĐU KATOLIKA I PRAVOSLAVACA, MI SMO BRAĆA. BOG VAS BLAGOSLOVIO!

  • Ima razlike, katolico se klanjaju papi, a Pravoslavni Hristu, pridji Pravoslavlju, dodji i vidi, dobrodosao si ovamo, otkaci se od katolickih lazi i dodji u Pravoslavlje. Pravoslavlje jednostavno odise istinom

   Seti se one Bozje zapovesti: Bogu se jedinome klanjaj, i Njemu jedinome sluzi!
   Tu zapovest katolicizam krsi prvu, a o pricescu i da ne pricam.
   Samo dodji na jednu liturgiju i neces se pokajati.

 3. Dobar dan zelim,da li je neko imao problem sa pomislima,straha,tuge.A da ih je prevaziso po” receptu”Pajsija.Ja inace imam problem i bas se mucim.Kao sve primenim,ali opet se uplasim.Mora da sam ipak poverovala…inace se valjda ne bih uplasila…Pozz

  • Draga Marija, zelim pre svega da ti kazem da ne ocajavas nikada, svaka pomisao koja u tebi izaziva nemir, strah, ocajanje, ljutnju, bes, sve su to pomisli koje dolaze s leve strane. Vidis ti ih primetis i opet se uplasis, tako je bilo i kod mene, i dan danas ponekad. Ali u tom trenutku, obrati se Gospodu, ili Isusovu molitvu ili jednostavnim recima “Gospode muci me ta i ta pomisao, molim te pomozi mi, oprosti mi i daj mi snage, nauci me” Bog zna nase srce i zna sta nas muci ali tad moramo da mu zavapimo za pomoc. Zasto? Ne zato sto je on neko ko tebe primorava na to, nego hoce da vidi tvoji volju, da li hoces njegove svetle misli ili one crne. On nas nikada ne primorava, mnogo nas voli bas takve kakvi jesmo. To mi sami sebe ne volimo. On hoce da nam pomogne, ali nase srce je u grehu i on ne moze, moras da se pokajes, da otvoris put, e onda ces videti moc, silu i ljubav. Potrebno je vreme da se um izbavi od takvih pomisli. Ali najvecu snagu daje liturgija, svake nedelje, post, molitveno pravilo ujutru, uvece, svaki dan glava iz Jevandjelja. Naravno, tu moras imati duhovnika, najbolje svestenik, inace ja sam napravio veliku gresku. Bio sam kao beba koja je htela da vozi avion. Preterivao sam, slusao monahe i njihova predavanja, imao molitveno pravilo po pola sata, ja sam se tresao od straha i nije mi bilo dobro, ipak je monastvo nesto sasvim drugo i neshvatljivo za nas mirjane. Ni sam jos ne mogu da verujem da me je Bog spasio da ne poludim. Nemoj se plasiti, moras samo biti iskrena sa tvojim duhovnikom, da on vidi tvoje stanje i da ti da poslusanje po tvojoj mogucnosti. Mozda nikada neces moci da imas pravilo neko veliko, bolje je da kazes 3 puta Gospode pomiluj nego da citas molitve pola sata bzv. Dok um luta. Radi stalno nesto, neka um bude zaposlen stalno, fizicki rad, ako ne mozes da radis, prosetaj sat vremena, citaj neku naucnu literaturu, gledaj neki film, slusaj muziku, druzi se, uzivaj.
   I ono sto je najvaznije od svega, opet to je moje misljenje, sve je Bog blagoslovio na svetu, samo mi koristimo na pogresan nacin mnoge stvari. Noz da iseces hleb, a mi iskoristimo da ubijemo nekog, droga za bolesnike za bolove, mi se postanemo zavisnici…
   Preporucujem ti knjigu, dobro drvo-zakon boziji. Kreni od samog pocetka i sve ce dolaziti na svoje mesto. Kad god ti se ucini da nema dalje, znaj da necastivi pumpa da maksimuma u tom trenutku, tada se stisni i neka udara.
   Gospode pomiluj mene gresnog, molim ti se za Mariju tvoju sluskinju, pomiluj je Gospode i daj joj mudrosti, pouci je Gospode i blagoslovi je. Amin
   Draga Marija zelim ti puno srece, radosti i ljubavi, budi samo strpljiva i Gospod ce ti sve otvoriti.
   Bog te blagoslovio.

 4. Hvala Bogu,za oca Pajsija.Imam problem sa lošim rečima i mislima o dobrim osobama,to traje već dugo,bio sam i kod duhovnika i kod psihijatra,a dolaze mi i ateističke misli stalno.Vera mi je oslabila,pa sada pokušavam da je ojačam,nisam odrastao baš u toliko verujućoj porodici,ali mislim da sam upućen u veru i idem u crkvu, a i postim.Pomozite.Pouke starca Pajsija mi dosta pomažu,ali ponekada pomislim da to ne postoji ništa.Hvala.

  • Стефане, ја сам, у прошлости, био кренуо од нуле и када год бих имао неку недоумицу, нашао бих на интернету књигу о тој тематици и погледао шта ту кажу и тако сам поверовао у све шта каже Православна Црква.
   На овом сајту је огромна библиотека и има одговора на скоро сва питања, у Гуглу укуцај овако, да би ти претражио цео сајт:
   site:svetosavlje.org Bog ateisti
   и види шта ти избаци. Имаш и неке друге Православне сајтове.
   https://svetosavlje.org/kako-djavo-obmanjuje-coveka-iz-knjige-put-neba/

 5. Hvala Bogu sto nam je poslao ljude kao sto je bio Sv Starac Pajsije i sto sam imao srece da ovo citam. Nista u svom zivotu korisnije, a opet jednostavnije objasnjeno, nisam procitao od njegovih uputstava za zaista srecan i isupnjen zivot. Slava Tebi Boze.

 6. Slava Bogu sto imamo ove divne pouke, Svetoga starca Pajsija. Mnogo su mi pomogle i puno mi znaci.

 7. Hvala Bogu da sam bila u prilici da cujem za ovu knjigu i pročitam je.
  Tako lepo i koristno, bilo mi je tesko da je zavrsim, cini mi se mogla bih do krak zívota da je citam. Citajuci je jednostavno zavolite o.Pajsija, kao da ste ga ceo zivot znali.
  Slava Bogu.