НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ЗАВИСНОСТ ОД НЕБА – ПРОМИСАО БОЖИЈИ
 
Благодарност према Богу и због малог и због великог добра
 
Неки људи кажу: „Верујем да ће ми Бог помоћи“, а са друге стране згрћу новац како ни у чему не би оскудевали. Они се ругају Богу, јер се не уздају у Бога, већ у новац. Ако не престану да воле новац и полажу у њега наду, неће моћи да положе наду у Бога. Ја не кажем да људи не треба мало да штеде за случај нужде, али не треба да полажу сву своју наду у новац и дају му своје срце, јер тако заборављају на Бога. Ко год сам планира, немајући поуздања у Бога, и после каже да тако Бог жели, тај за дело своје добија ђаволски „благослов“, и непрестано се мучи. Нисмо познали силу и Доброту Божију. Не пуштамо Га да управља нама и зато имамо силне невоље.
На гори Синајској, тамо у испосници Свете Епистимије, где сам боравио, било је веома мало воде. У једној пећини, на неких двадесет метара од испоснице, из само Једне пукотине капала je кап по кап. Направио сам малу цистерну и успевао да сакупим три литра воде током двадесет и четири сата. Када сам одлазио да узмем воду, остављао сам кантицу да се напуни водом и за то време изговарао Акатисте Пресветој Богородици. Наквасио бих мало руком само чело, јер ми је то много помагало – то ми је саветовао један лекар узимао сам мало воде да имам за пиће, у једну конзервицу бих сакупио мало воде за птичице и мишеве којих је било у испосници. Остатак воде морао је да ми послужи да оперем један комад одеће и тако даље. Какву сам радост, какву благодарност осећао за то мало воде што сам имао! Славословље, јер сам имао воде! Када сам дошао на Свету Гору проборавио сам кратко време у скиту манастира Ивирон, зато што је то сунчано место са много воде. Била је тамо једна цистерна из које се преливала вода и текла свуда наоколо. Ух, прао сам и ноге и главу…, али заборавио сам се. На гори Синајској очи су ми се пуниле сузама од благодарности због то мало воде, иако сам у скиту умео да се заборавим због обиља воде. Зато сам поново отишао тамо, али сам овога пута боравио неких осамдесет метара од велике цистерне и имао сам једну малу цистерну. Како се губи, како се заборавља човек у обиљу!
Треба без икаквог остатка да се препустимо промислу Божијем, вољи Божијој и Бог ће се старати о нама. Неки монах је једног послеподнева кренуо на врх брда да очита Вечерњу молитву. Идући путем, нашао је некакву белу печурку и заблагодарио је Богу што је пронашао такву реткост. Намеравао је да је убере при повратку и да је поједе за вечеру. „Ако ме људи из света упитају да ли једем ‘месо'“ размишљао је, „могу да им кажем да га једем сваке јесени!“ На повратку, нађе само половину печурке – нека животиња. ју је вероватно згазила – и рече: „Изгледа да толико треба да поједем,“ Убере је и заблагодари Богу на промислу Његовом, што је нашао половину печурке, Нешто даље, наиђе на још једну половину печурке и таман се саже да је узме и још мало обогати своју вечеру, али, пошто је та половина била згњечена – можда је била отровна – остави је и поново заблагодари Богу што га је сачувао од тровања. Оде у колибу и поједе за вечеру ону половину печурке. Следећег дана, када је изашао из своје колибе, угледа невероватан призор! Свуда наоколо израсле су прелепе печурке и он заблагодари Богу. Видите ли, он је благодарио Богу и за целу и за половину печурке, и за добру и за покварену половину и за једну и за много печурака. Заблагодарио је за све.
Добри Бог дарива нас обилно и увек силом Својом делује за наше добро. Сва добра која поседујемо дарови су Божији. Учинио је да све служи створење Његово, човека, и да се све жртвује за њега, од животиња и птица, малих и великих, све до биљака – па се још и сам Бог жртвовао да искупи човека. Па немојмо бити равнодушни према свему томе и рањавати Га својом великом незахвалношћу и безосећајношћу, него хајде да Му благодаримо и да Га славословимо!

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *