НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ – БОРБА ПРОТИВ ПОМИСЛИ
 
Разговор са помислима
 
Старче, када ми дође помисао гордости, то ме мучи?
 
– Задржаваш ли је у себи?
 
Да.
 
– Зашто је задржаваш? Затвори јој врата. Ако је задржаваш у себи, трпиш штету. Помисао дође као лопов, ти јој отвориш врата, пустиш је унутра, уђеш у разговор са њом и она те после покраде. Да ли ико разговара са лоповом? Не само да нико са лоповом не разговара, него закључа врата да не може да уђе. Можда и не разговараш са њом, али зашто је пушташ да прође? Да наведемо један пример: не кажем да ти имаш такве помисли, али хајде да претпоставимо да ти дође помисао да си могла да постанеш игуманија. У реду, дошла је помисао. Чим дође, реци самој себи: „Аха, добро: хоћеш да будеш игуманија? Буди прво игуманија самој себи.“ Онда одмах самој себи прекидаш разговор. Шта имамо да разговарамо са ђаволом? Видиш, када је ђаво пошао да нападне Христа, Он му је рекао: „Иди од мене, сатано“ (Лк. 4, 8). Пошто је Христос рекао ђаволу: „Ајде, бежи од мене…“ шта онда ми имамо да разговарамо са њим?
 
Да ли је зло, старче, да разговарам са једном злом помисли само да бих открила одакле ми?
 
– Зло је у томе што ти не разговараш са помишљу, као што мислиш, него са ђаволом. Бива ти пријатно у оном тренутку, али после се мучиш. Немој уопште да се упушташ у расправу са таквим помислима. Узми ту ручну бомбу и бациј е на непријатеља, да би га убила. Ручна бомба има ту особину да не експлодира одмах, него после два-три минута. Тако и помисао слева, ако је отераш одмах, не може да те повреди. Али ти понекад ниси довољно будна, не изговараш молитву, па не можеш да се одбраниш. Стиже споља телеграфска порука од ђавола, ти је примиш, читаш је, па је поново читаш, поверујеш јој и стављаш је у архив. Те фасцикле ће ти приказати ђаво Судњега Дана да би те оптужио.
 
Када, старче, напад неке зле помисли представља пад?
 
Дође ти помисао, ти је отераш одмах и то није пад. Дође, а ти се расправљаш с њом. То јесте пад. Дође, примиш је, па је потом отераш. То је делимичан пад, јер и онда си претрпела штету, пошто је ђаво загадио твој ум. Значи, то је као да је дошао сам ђаво, а ти му кажеш: „Добар дан, како си? Јеси ли добро? Седи да те послужим. А, јеси ли ти ђаво? Одлази сада.“ Пошто си увидела да је ђаво, зашто си га примила унутра? Послужила си га и он ће поново доћи.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *