НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
ИСКУШЕЊА У НАШЕМ ЖИВОТУ – БОЛЕСТ
 
Болесникове муке и уздање у Бога
 
Ако неко, старче, има неку тешку болест и одлучи да се препусти Богу, да ли добро чини?
 
– Ако нема обавеза, чини онако како жели. Али ако има обавезе, то ће зависити од других. И ја сам отишао код лекара „против своје воље и не желећи“… Да нисам отишао „само на преглед“, како ми је рекао лекар, црева би се потпуно затворила. А онда бих пио само мало течности и после оде, све би се завршило. „Само преглед“, рекао ми је, а ушао сам у такав круг… Скенер одавде, кардиолог оданде, сада се смањио број белих крвних зрнаца, сада се, опет много повећао, сеци одавде, крпи овде… И напокон шта се испоставило? Све док не одем, да будем овде…
Обично кажемо: „За болеснике се прво треба побринути да добију помоћ од људи, а оно што људи не могу да учине да му помогну, помоћи ће Бог.“ Међутим, не треба да заборављамо да људи који пате од неке тешке болести, пролазе кроз тешке муке, готово мучеништво, док се не исцрпи сва помоћ од људи. Треба да прођу кроз безброј испитивања, операција, трансфузија, хемотерапију, зрачење. Боду га због трансфузије, због инфузије… Пуцају вене, хране га кроз нос, не може да спава… И све то зато да би добио помоћ од човека. Разумеш? То није тако једноставно, као када се ради, на пример, о некој рани, која се загнојила и треба да се провали, да изађе гној, и после ће бити добро. Овде се ради о целом једном процесу. Због тога не треба себи да повлађујемо и да кажемо „у реду, овај болесник је допао добрих лекара“, него тпеба да узмемо у обзир да болесник треба да прође кроз велико мучење, како би добио медицинску помоћ и треба топло да се молимо да му Христос подари трџљење. Треба да се молимо Богу да просветли лекаре, јер лекари могу да погреше, нарочито ако не поседују смирење.
Видиш, када се сруши кућа, њен кућевласник не може у њој да остане. Тако; и власник тела, душа, не може да остане ако се сруши њена кућа, тело. И сада покушавају да задрже кућевласника у кући гвожђем, челиком, витаминима А, Б, Ц… да науком помогну болесницима, али тиме не могу помоћи свима и захваљујући помоћи коју им нуде, само продужују њихов живот у болу, боље речено, продужује се бол. Зато што наука није довољна. Потребна је вера и молитва. Понекад видим и овде, у манастиру, сестре које су лекари како желе више науком да помогну болеснику, него уздањем у Бога и молитвом. Умносрдачна молитва, међутим, даће им медицинску диплому свише, јер ће престати са људском науком. Када се однегује љубав са болом према свим људима уопште, онда дејствују божанске силе, само мора да постоји дубоко смирење у души, како не би било гордости према Богу и како не би помислиле да су те силе њихове.
Не треба да заборавимо да Христос може чак и неизлечиво да исцели, али мора да постоји за то озбиљан разлог и верујући мора много да верује и да буде много везан за Христа.
 
Да ли то значи, старче, да људи који пате од нечега, не треба да траже лекарску помоћ?
 
– Ама, чедо моје, нисам то мислио! Не кажем „немој да му даш, на пример, кисеоник, па да се човек угуши.“ Хоћу да кажем кроз шта све пролази болесник да би добио помоћ од човека и да треба да се молимо да Христос помогне болесницима, како се не би мучили. Ако је нешто озбиљно, молимо Христа да га помилује по руци. Јер ако Христос само мало помилује болеснике по руци, нестају сви болови и све бива добро! Нису потребни ни лекови, ни отрови. А ако га помилује по лицу, то је још боље. Ако их чак и пригрли, онда им омекша срце! Разумете ли? Али за то је потребна дубока вера. Ако не поседује веру сам болесник, онда не оздравља.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *