НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – О ЂАВОИМАНИМ ЉУДИМА
 
Човек може да буде поседнут демонима због превелике гордости
 
Онај ко је одвише горд већ је помрачен. Његов мозак је у силној пометњи и збрци, као да се налази у мрачном облаку. Чини тешке грехе, а да то не увиђа. „Ја све волим“, рече ми такО један, „и ђавола волим. Није он рђав…“ „Ма шта то говориш?“ – кажем му. „Да је Бог дао ђаволу сасвим одрешене руке, све би нас већ уништио. Ко је видео добра од ђавола, па да то и ти видиш?“ Тај човек је, међутим, доспео до такве помрачености, да што год да му кажеш да би му помогао, ништа не схвата. Каже да га гушиш! Зар је то гушење? Хајде, па му извади из главе ту помисао… А није луд, јер му мозак функционише. Треба да схвати да је одрицање од Христа, да је хуљење то што говори. .
Такви људи мало-помало стижу и до обожавања сатане. Када видиш сатанине поклонике, види се да су у власти ђаволовој. На њима се види да су под влашћу демона. А јадну дечицу упућују онамо куда они хоће уз помоћ сатанске музике. Стижу дотле да призивају сатану. Чуо сам да аконеке плоче „рок“ музике пустиш наопако, значи уназад, можеш да чујеш песме којима се призива сатана. На некима постоји чак и славословље сатани: „Теби се посвећујем, сатано“ Ужасно!
Да ли то значи, старче, ga гордост може човека да одведе у демонизам!
– Да. Претпоставимо да неко сагреши и оправдава себе самога. Ако му други кажу да је сагрешио, да би му помогли, каже да су неправедни према њему, верује да је бољи од њих и осуђује их. После неког времена почиње да суди о светитељима. Прво о оним млађим, па после и старијим: „Онај није чинио чуда, овај други је чинио оно…“ Потом иде и даље и суди о Васељенским Саборима; „А и Сабори како су доносили одлуке…“ па према томе, по његовом мишљењу, Сабори нису тачно исповедали. Напослетку стигне дотле да каже: „Па и Бог, зашто то чини тако?“ Е, када човек стигне дотле, није луд, него поседнут демонима.
Дошао је овамо са својим оцем један ђавоимани који.је говорио да је бог. Био је код неког духовника у свету и овај му је, пошто се уплашио да га ђаво не нападне, рекао: „Благослови ме!“ Шта на то да кажеш?
После је рекао оцу: „Видећеш, и отац Пајсије ће признати да сам бог.“ Опклади се тако са оцем у сав новац који су имали са собом да ћу га признати за бога. Чим сам почео да се молим уз бројаницу, он скочи: „Шта ти то радиш са тим?“ Повиче: „Ја сам починио све могуће грехове. Починио сам и то и оно… Имам ђавола у себи и постао сам бог. А ти, бре, ништа ниси урадио!“ Викао је даље. „Само витлаш ту бројаницу!“ И додаде још неколико тешких речи! Разбеснео сам се. „Одлази одавде, изгубљена душо!“ Рекох му и добро га испраших.
Он побесне, постаде звер. На крају извади из џепа новац и баци га оцу у лице: „Узми, изгубио сам опкладу!“

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *