НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – „ВАРАЈУЋИ И ВАРАЈУЋИ СЕ“
 
Повратак Православљу
 
Данашњи чудни свет налази спокојство у чудним стварима, а не нормалним. Индију која се налази на сасвим другом крају света познају по њеној магији и одлазе онамо. Свету Гору, која је у њиховој отаџбини, сасвим близу, са истинским тајинским у Христу животом, не познају! Један студент ми је рекао да је отишао у Индију и да је тамо остао три и по године. Покушавао је да нађе истину у вези са религијама. Напокон му рече неки Индус: „Зашто си дошао овамо? Оно што тражиш постоји у православљу. Тамо је светлост. Иди на Свету Гору и наћи ћеш оно што тражиш.“[1] Тако се вратио у Грчку и дошао на Свету Гору.
 
Ако православни човек, старче, приђе хиндуистима, па се потом покаје, да ли поново може да буде прихваћен у окриље православне Цркве?
 
– За то му је потребно велико покајање и миропомазање. Ако пожели да се врати у православље и да поново постане члан Цркве, по правилу би требало прво да потврди либелом[2] да се одриче својих погрешних веровања и да исповеда православну веру, а потом да му свештеник очита молитве за повратак у истинску веру[3] и да га помаже Светим Миром.
Гледам поједине младе Грке који нису прочитали ни један једини редак из Јеванђеља, узму да читају о браманизму, будизму, читају Куран и тако даље, или путују у Индију. После немају мира ни спокоја, па се враћају у православље, али су успут покупили гомилу микроба. Већ им је нанета штета, па им је тешко после да нађу истину. Човек мора прво да упозна Православље, па после, ако му се не допадне, да оде. Али нека га упозна на прави начин, па потом нека упореди са другим учењима које чује. Јер ако упозна православље он може да одвоји злато од бакра, или да процени од Колико карата је злато. У том случају не може лако да се превари и да мисли да је злато све што сија. У сваком случају, опазио сам да „само егоистичан човек напушта православље, пошто га упозна. Смирени човек никада га не напушта.
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Познато је да Бог може да открије Своју вољу добронамерном човеку на много разних начина. Пример за то је Вааламова магарица која је проговорила да га одврати од поступка који је био против Божије воље. (4 Мој. 22,18-35)
  2. Либела (Xi$iXoq 6, од латинске речи libellus – мала књига, књижица) представљало je писано исповедање вере које се предавало Синоду, или епископу, или краљу.
  3. Види: Велики Требник.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *