НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
РАЗГОВОРИ О ДУХОВНИЦИМА – СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ
 
Саговорник: Георгије Папазахос, Професор Медицинског факултета Универзитета у Атини
 
К.Ј.: О старцу Пајсију имамо и сведочење професора, господина Георгија Папазахоса.
 
Георгије Папазахос: Био је благодаћу изузетно надахнут у беседи којом је умео истински да веже људе за себе. Једном сам отишао код старца са једним својим пријатељем, поодмаклих година, који има браду, носи наочари, ћелав је и личи на Венизелоса. Чим га је старац угледао, рашири руке у загрљај и рече му: „Добро дошао, Венизелосе. Дођи овамо, мој Венизелосе.“ .
Седели смо испред његове келије на пањевима. Рећи ћу вам неколико интересантних догађаја, које нам је старац тада испричао.
Једнога дана дође му у посету неколико студената, који су, како му рекоше, чули да он чини чуда. „Ми, разуме се, верујемо“, рекоше му, „али помози нашој неверици. Хоћеш ли и нама учинити које чудо, да се уверимо?“
Старац им онда рече да иза келије има једна секира, којом цепа дрва. „Идите“, рече им, „одсеците себи главе, а ја ћу одмах да вам их залепим.“ Студенти одоше и нису, наравно,… себи одсекли главе!
Испричао нам је, поводом једног пластичног чајника, у коме је држао воду, а у вези са молитвом ово: „Губимо време на безначајне ствари, а требало би непрестано да општимо са Богом.“ И настави:
Узмите за пример жену. Кад би се жене молиле уз бројаницу, кад би се молиле умно-срдачном молитвом, могле би да привуку благодат Божију и да чине чуда на овоме свету. Али, чиме се баве? Имају, на пример, један такав чајник и почињу да говоре једна другој: „Не допада ми се тај са зеленим листићима. Волела бих да су на њему црвени цветови.“ А друга наставља: „Ја сам га вратила и узела други.“ И сад у разговор улази трећа и каже: „Ја сам чајник купила у тој и тој продавници и изгледа тако и тако“. И наставља да износи појединости.
Шта им то значи? Једно је чајник, друго је чајник. Оба служе једнако добро својој сврси. Остави се чајника, клекни и моли се. И овде, на Светој Гори, има тога. Отишао сам прекјуче у једну келију и видео монаха како истреса завесе од тила. Рекох му: „Шта то радиш?“ „Ето“, каже он мени, „истресам завесе“. Онда му кажем: „Јеси ли ти, дошао на Свету Гору да истресаш завесе? Остави их, такве, какве су. Клекни, моли се и плачи. То је наш посао овде: да се молимо и само да се молимо.“
Човек молитве тако види ствари. Рекли су ми и други, из његове околине, господине Јоанидис, да је ноћу старац Пајсије одлазио у једну пећину и по целу ноћ се молио. Како је могао један човек да издржи такав живот: по целу ноћ се молио у пећини, ујутро би долазио у своју келију, где би му по цео дан долазило много људи? А било је познато да је спавао само један сат у зору и мало после подне, и то на једној клупици.

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *