НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Духовно уздизање » ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!

 

ЧУВАЈТЕ ДУШУ!
Разговори са Старцем Пајсијем Светогорцем о спасењу у савременом свету
 

 
МРАЧНЕ СИЛЕ – МАГИЈЕ
 
Како се скидају чини
 
Ако се на човека приме чини, како се оне скидају?
 
– Само покајањем и исповешћу. Зато прво треба наћи узрок због кога су се чини успешно примиле. Човек мора да открије где је сагрешио, да се покаје и да се исповеди. Толики људи долазе овамо јер су на мукама, пошто је неко на њих магијама бацио чини, па ми кажу: „Помоли се за мене да се ослободим ових мука!“ Од мене траже помоћ, а неће да се потруде и да нађу одакле је кренуло све то зло, како би то исправили. Треба, дакле, да открију на шта су се ухватиле чини, да се покају, да се исповеде, па да престане њихово мучење.
 
А када човек на кога су бачене чини дође у такво стање да није у стању сам себи да помогне, да не може да се исповеди и слично, могу ли, старче, други да му помогну?
 
– Могу да позову свештеника у кућу да изврши освећење јелеја или да освешта водицу. Треба да му дају да попије свету водицу, како би се зло мало удаљило и како би Христос бар малчице ушао у њега. Тако је учинила једна мајка за своје дете и успела је да му помогне. Рекла ми је да се њен син много мучи, јер су на њега бацили чини. „Нека оде да се исповеди“, рекао сам јој. „Како да оде, оче, да се исповеди у таквом стању?“. Рече она. „Онда кажи свом духовнику“, кажем ја њој, „да вам дође у кућу, да освешта водицу, а ти дај сину да је попије. Али, да ли ће је попити?“ „Попиће“, рече она. „Почни са светом водицом“ кажем јој, „а после се потруди да дете поразговара са свештеником. Ако се исповеди, избациће ђавола.“ И заиста, послушала ме и дете је добило помоћ. За кратко време њен син је био у стању да се исповеди и оздравио је.
Једна друга жена, сиротица, ево шта је морала да уради. Њен муж се упетљао са маговима и није хтео ни крст да носи. Да би му бар мало помогла, ушила је сасвим малени крст у оковратник његовог сакоа. Једном приликом, када је требало да пређе преко моста на другу обалу реке, чим је закорачио на мост, зачује глас како му говори: „Тасо, Тасо, скини сако да заједно пређемо преко моста.“ На сву срећу, тога дана је било хладно, па он рече: „Како да скинем сако? Хладно ми је!“ „Скини га, скини га, да пређемо мост“, зачује поново исти глас. Ето ти ђавола! Хтео је да га гурне у реку, али није могао, јер је имао онај крстић. Напослетку га је бацио на ивицу моста. У међувремену, његови су га тражили целу ноћ и нашли су га, јадника, како лежи на мосту. Да није било хладно, скинуо би сако и ђаво би га бацио у реку. Живот му је сачувао крст, који је он, и не знајући, имао са собом. Његова жена, сиротица, имала је вере. Да није, да ли би то учинила?

12 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *